TV 2 og «Åsted Norge» er klaget inn til PFU for sak om selvmord

«I en scene omtales et selvmordsforsøk, og en ansatt viser frem en gjenstand som ble brukt av arrestanten», skriver klageren.

Publisert

I dag kom oversikten over hvilke saker som skal behandles i neste ukes møte i Pressens faglig utvalg. Blant sakene som skal opp er en klage mot et Åsted Norge-program. 

Det skal også åpent behandles klage mot en næringslivsreportasje i nettopp Dagens Næringsliv og en klage mot en NRK-sak. Også Steinkjer-avisa, Østlandsposten og Tønsbergs Blad er klaget inn for brudd på Vær Varsom-plakaten. 

I tillegg er det fire lukkede saker. 

Omtale av metode for selvmord

TV 2-programmet «Åsted Norge» klaget inn for brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 4.9 om omtale av selvmord. 

Bakgrunnen for klagen er et program sendt i mai i år. I bakgrunnen for klagen står det følgende om hvorfor de er klaget inn. 

Slik kan du få hjelp

Det finnes en rekke instanser som kan hjelpe om du eller noen du kjenner vurderer å ta sitt eget liv eller skade seg selv på noen måte.

For eksempel kan disse instansene kontaktes: 

  • Ved akutt fare: Ring 113 
  • Kors på halsen (Røde kors): 800 33 221
  • Mental helse: 116 123

Her finner du mer informasjon. 

«I programmet var det en reportasje som skildret arbeidshverdagen til betjenter på sentralarresten i Oslo. Det gikk frem at noen arrestanter var ustabile og i stand til å skade seg selv. I en scene omtales et selvmordsforsøk, og en ansatt viser frem en gjenstand som ble brukt av arrestanten». 

Det er fremvisningen av denne gjenstanden klager reagerer på.

«Jeg er opplært til at man aldri skal omtale metoder uansett», skriver klager. 

– Viktige og nødvendige

I sitt tilsvar skriver TV 2 at de mener det er en viktig del av helhetsbildet å også vise fram hvor små redskap, eller hvor lite som skal til, for å lage et redskap som kan brukes til selvskading - eller i ytterste konsekvens å ta sitt eget liv.

«Den innklagede reportasjen viser den rå hverdagen i sentralarresten i Oslo, men er ikke på noen måte skandalepreget. Det er en nyansert framstilling som viser dilemmaene betjentene står overfor […] Våpen […] som kan brukes til selvskading, er noe betjentene kontinuerlig må være på vakt overfor». 

Videre skriver de at deres mål var det motsatte av det de er klaget inn for. 

«Eksemplene som omtales er både viktige og nødvendige å ha med i reportasjen. Dette dokumenterer utfordringene man nå ser i systemet. Poenget her er nettopp å sette søkelys på og diskutere hvordan man kan forhindre selvmord og selvskading som skjer når ustabile eller psykisk syke blir satt i arresten. Man kan ikke belyse de alvorlige problemene – og konsekvensene av dette - uten å ta med eksempler». 

I klagen står det flere detaljer rundt redskap og metode, men Medier24 har valgt å ikke omtale detaljene i denne saken.

Næringsliv og Afghanistan

NRK er klaget inn for manglende opplysningskontroll i en sak om Afghanistan, og situasjonen i landet før invasjonen i 1979. 

Dagens Næringsliv er klaget inn for brudd på en rekke punkter, som inkluderer kildekritikk og kontroll av opplysninger, saklighet og omtanke, tittelbruk, forhåndsdom, identifisering, bildebruk, i en artikkelserie fra i sommer med tittelen «The golden Oldies». 

Et annet TV 2-program er også klaget inn. «Helsekontrollen» er klaget inn for et innslag i mai om slankepillene «Royal burner», hvor klager mener de har brutt med Vær Varsom-plakatens regler for kildebruk og kontroll av opplysninger, gjengivelse av meningsinnhold og privatliv.

 

Her er hele sakslista: 

Åpne saker: 

Sak 046/18 – Lars Birkelund mot NRKSak 095/18 – NN mot ØstlandspostenSak 116/18 – Jan Helge Yannis Messell mot TV 2Sak 131/18 – Didrik Rommen Olsen mot Dagens NæringslivSak 141/18 – Ketil Østvold mot Tønsbergs BladSak 154/18 – Adv. Jan Fredrik Sand pva Vita Pura AS mot TV 2Sak 167/18 – Leiv Sem mot Steinkjer-Avisa

Lukkede saker:Sak 061/18 – NN mot Oppland ArbeiderbladSak 107/18 – Adv. Carl K. Rieber-Mohn pva klient mot TV 2Sak 108/18 – NN mot Tidens KravSak 151/18 – NN mot Fremover

Powered by Labrador CMS