Gunnar Kagge.
Gunnar Kagge, medlem av PFU.

TV 2 felt i PFU: – Følte meg snytt

TV 2 er felt i Pressens Faglige Utvalg på punkt 3,2 i Vær Varsom-plakaten.

Publisert Sist oppdatert

Saken oppdateres.

TV 2 har brutt god presseskikk etter et nyhetsinnslag og en nettartikkel om en alvorlig kols-syk dame som sommeren 2023 fikk påvist muggsopp i sin kommunale leilighet.

Det konkluderte Pressens Faglige Utvalg under onsdagens møte.

Mener TV 2 utelater sentrale opplysninger

Klager er Larvik kommune. De mente TV 2 utelot sentrale opplysninger, noe som gjorde framstillingen ubalansert og misvisende.

Klager anførte at det ble gitt inntrykk av at kommunen gjorde lite for å hjelpe den omtalte kvinnen og at det ble forsterket gjennom overskriften i nettartikkelen om at «Monikas helse blir betydelig verre av leiligheten hun bor i. Likevel fikk hun avslag fra kommunen om ny bolig.».

Klager viste blant annet til at de allerede i 2022 tilbød brukeren en ny leilighet som hun takket nei til.

I tillegg anførte kommunen at brukeren motsatte seg tiltak for å bedre inneklimaet på badet i eksisterende leilighet i juli 2023, og at kommunen samtidig oppfordret henne til å kontakte dem ved ønske om nytt bosted.

TV 2 avviste brudd på god presseskikk.

Redaksjonen utelot informasjonen om tildeling av bolig i 2022, fordi redaksjonen mente den ikke hadde noe med muggsopp-problematikken å gjøre.

Viftetilbudet takket brukeren nei til, fordi fagkyndige mente hun ikke kunne bo i leiligheten overhode, anførte redaksjonen.

Slik TV 2 så det, var det heller ikke relevant å nevne at kommunen hadde bedt brukeren om å ta kontakt om hun ønsket ny bolig, fordi kommunen allerede var gjort kjent med resultatet fra muggsoppbefaringen som brukeren hadde fått gjennomført.

– Villedet

PFU-medlem Gunnar Kagge ble sint på kvinnens vegne da han så innslaget.

– Men da jeg leste klagen så følte meg snytt for viktig informasjon, som åpenbart setter saken i et annet lys. Det er viktig informasjon som er utelatt. Da er det et brudd på 3.2, sier Kagge.

PFU-medlem Nina Fjeldheim mener på at TV 2 har tatt med noen av opplysningene fra fortiden, men ikke tatt med andre opplysninger som ganger kommunen.

– Man blir litt villedet av TV 2 her, sier Fjeldheim.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS