Rådmann i Tolga, Siv Stuedal Sjøvold.Her fra den statlige granskingskommisjonens fremlegging av sin rapport om Tolgasaken.Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Rådmannen i Tolga forklarer: Derfor klager vi inn VG til PFU

Rådmann i Tolga kommune, Siv Stuedal, mener det er flere punkter i VGs første sak om brødrene på Tolga som de vil vite om er i tråd med god presseskikk.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Mandag kunne Medier24 fortelle at Tolga kommune, ved rådmann Siv Stuedal Sjøvold, har klaget VGs sak om de tre brødrene Holøyen på Tolga inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU). 

Klagen ble bekreftet av Norsk Presseforbund, som er sekretariat for PFU. Rådmann Siv Sjøvold forteller at de har brukt lang tid på å vurdere hvorvidt de skulle klage saken inn til PFU eller ikke. 

– Vi har fått mye uønsket medieoppmerksomhet etter at VG publiserte saken om brødrene, og vi ønsker ikke at de berørte skal oppleve noe mer negativ medieomtale. Derfor har det tatt tid å bestemme seg for om vi ønsker å klage inn saken, eller ikke, men vi har landet på at det er riktig å klage, fordi det er en del ting vi ønsker å få belyst, sier hun til Medier24. 

Nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken, sier til Medier24 at de enda ikke har mottatt noen klage, men vil gi utfyllende svar til PFU når de mottar klagen. 

- Etter VGs publisering har en stor offentlig granskingen ettergått saken og bekreftet funnene i VGs avsløringer. Siden vi ikke har mottatt noen klage fra PFUs sekretariat så langt, må vi avvente denne og vil da selvsagt gi vårt utfyllende svar til PFU, skriver hun i en epost til Medier24. 

 

– Skapt et feilaktig inntrykk

Kommunen mener at VG i den første saken om Tolga-brødrene fra oktober 2018 ikke gir dem god nok anledning til å svare på anklagene mot kommunen. 

Hun forteller også at de mener at det etterlatte inntrykket av kommunen etter den første saken om brødrene er feilaktig, og at de mener det kan være brudd på Vær varsom-plakatens punkt 4.4 - om dekning for innganger, ingresser og titler. 

– Vi mener det blir skapt et feilaktig inntrykk av at det er kommunen som har satt diagnoser på brødrene, og så satt dem under vergemål for å tjene penger på dem. Når du setter sammen de tre tingene skaper det et bilde, som vi ønsker å få vurdert om er innenfor presseetikken eller ikke, sier hun. 

Videre har de klaget VG inn for brudd på punkt 3.2 i Vær varsom-plakaten, som går på kildebredde og kontroll av faktaopplysninger. 

I metoderapporten til Skup trekkes brødrenes mor fram som en av hovedkildene til VG i denne saken, og rådmannen mener VG kunne ha etterstrebet større kildebredde rundt familieforholdene.

– Det kan hende VG har gjort en god jobb her, men det ønsker vi å få klarhet i, sier hun. 

Sjøvold mener også at VG ikke har belyst nok forhold i saken. 

– Fra kommunen sin side mener vi at man ikke har belyst alle forhold i saken, og man bruker en del faktum for å skape et bilde. Det gjør også at det er en del spørsmål man har utelatt, og det er det vi ønsker å få vurdert av PFU, sier hun. 

– Kan du være mer konkret? 

– Det handler om at det ikke er kommunen som setter diagnoser og at kommunen ikke setter folk under vergemål. Det er klare fakta, som VG kanskje ikke har vært så interessert i å oppklare, sier hun og fortsetter: 

Faksimile fra VGs artikkel «Tre brødre på Tolga»

– Og så handler det om at de sier de ikke har fått svar fra kommunen. De har jo fått svar, men kanskje ikke de svarene man ville ha. Mye av dette handler om taushetsbelagt informasjon, og vi har forklart hvorfor de ikke kan få den utlevert.  

– Presseetisk interessant

Hun mener VGs metode her reiser interessante presseetiske spørsmål, som hun tror flere medier enn bare VG vil ha nytte av at PFU tar stilling til om er innenfor presseetikken eller ikke. 

– Det er presseetisk interessant: Man får en fullmakt til å hente inn all informasjon fra det offentlige. Men så lenge det ligger under helse- og omsorgstjenesteloven, skal de som utleverer informasjon være helt sikker på at den som har gitt samtykke vet hva hun eller han har samtykket til og at de ikke har vært utsatt for noen form for tvang, sier hun.

– Og det har dere ikke vært her? 

– Jeg tror ikke dette er noen utenkt problemstilling knyttet til utlevering av informasjon, og det er interessant å belyse. 

Hun er opptatt av at dette ikke handler om å frikjenne kommunen på noen måte, men at det handler om at de ønsker en vurdering av hvorvidt saken er presseetisk innafor eller ikke. 

– VG har gjort en god jobb her, og det har blitt satt fokus på en ordning på en bra måte. Samtidig har kommunen fått hard medfart i den sammenhengen, og spørsmålet vi stiller er om det har gått litt for langt. 

Hun ønsker ikke å kommentere SKUP-diplomet som VG fikk for arbeidet med saken kort tid før de sendte inn klagen. 

Hun legger til at det har vært delte meninger internt om hvorvidt en klage er riktig eller ikke. 

– Det er jo synd om man skal vegre seg for å melde inn noe til PFU, fordi man ikke ønsker mer uønsket oppmerksomhet rundt saken. Så da får vi bare stå i det, sier hun.

Powered by Labrador CMS