– I dette tilfellet her har klager et åpenbart poeng ved å påpeke en fallgruve som svekker tilliten og troverdigheten til media, sier Alf Bjarne Johnsen.
Klager, gruveselskapet Sydvaranger, har meldt Sør-Varanger Avis inn til PFU for at en journalist som har dekket saken om selskapets arbeid for å starte opp gruvedrift i i Kirkenes er inhabil.
Journalisten har hytte i Bjørnevatn, og har vært en svært aktiv og offentlig motstander av gruvedriften, skriver klager. Han viser til høringssvar, leserinnlegg, e-poster og Facebook-innlegg der journalisten har uttalt seg svært negativt om selskapets planer.
Klager reagerer derfor på at han som part i saken, nå opererer som journalist og får skrive nyhetsartikler om dem. Klager anser journalisten for å være inhabil. Klager viser til Vær Varsom-plakatens punkt 2.2 og 2.3.
– Vi konkluderer med brudd på punkt 2.2, sier Johnsen.
PFU-medlem Liv Ekeberg sier følgende:
– Veldig trist å se at en sjefredaktør tar en så dårlig vurdering.
– Det er å kaste bort hele avisens troverdighet. Det kan gi smitteeffekt på andre medier, la hun til.
Den 26. januar 2019 publiserte artikkelen «Forstår (ikke) DMF» med ingress:
«Mens ordføreren ikke kan fatte og begripe hvordan Direktoratet for mineralforvaltning kan stoppe det kommunestyret har ønsket, mener noen bjørnevatnværinger at direktoratet bare gjør jobben sin».
Den 8. februar 2019 ble det publisert en artikkel som hadde følgende forsidetittel i papir: «Gruvenestor: – God jobb av direktoratet» og inne i avisen var tittelen: «- DMF har behandlet Sydvaranger grundig», med ingress:
«Einar Berg er en nestor ved Sydvarangers gruvekontor. Han støtter nå sine sambygdinger som sier at Direktoratet for mineralforvaltning gjør jobben sin.»
En underartikkel hadde tittelen:
«Flere humper i veien mot ny drift. Utslipp må vurderes på nytt».
Artiklene var skrevet av journalist Rolf Randa, og var å finne både i nett- og papiravis.