Rana Blad er klaget inn til PFU for tre punkter i Vær varsom-plakaten.
Det er flertall i PFU-møtet om at avisen har brutt god presseskikk på punkt 3.2.
Artikkelen som er klaget inn ble publisert 17. august 2019 med tittelen: «Historier om lange etterfester og ulovlig skjenking: Nå må Fredrik Jørgensen ved Niveau møte i retten».
Klager viser til Vær Varsom-plakaten punkt 3.2 om kildekritikk og kontroll av opplysninger, punkt 4.1 om saklighet og omtanke og punkt 4.7 om identifisering.
Klagen gjelder en artikkel i Rana Blad om et utested i Mo i Rana. Politiet hadde bøtelagt stedets grunnlegger og tidligere eier, nå ansatt, fordi politiet mente han hadde skjenket ulovlig på en etterfest i mars 2018.
Mannen nektet å vedta boten og måtte derfor møte i retten. I artikkelen ble flere historier om lange etterfester og ulovlig skjenking omtalt. Den ansatte ble pekt på som pådriver for festene.
Klager mener at avisen avisen har tegnet et «svært dårlig bilde av han».
Klager mener dette er grunnløse rykter som rammer ham hardt: «Dette med deres utsagn fra en kilde som påstår å ha vært sammen med meg i perioden jeg bodde i et annet land».
Rana Blad avviser å ha skrevet saker på grunnløse rykter. De opplyser i sitt tilsvar at avisen har fulgt opp saken, og skrevet flere artikler i etterkant som blant annet omhandler dommen og frifinnelsen av innklager.
Innstillingen til PFU sier at Rana Blad har brutt god presseskikk på punkt 3.2 i Vær Varsom-plakaten.
- Jeg synes det er en god uttalelse. Bruken av anonyme kilder går lenger en det de har dekning for. Jeg tenker at det er viktig at det går på 3.2 i og med at man stadfester ting man har fått fra anonyme kilder uten å ytterligere sjekke ut, sier Nina Fjeldheim.
– Jeg skjønner ikke hvordan vi skal unngå å felle. Denne er enkel, sier Øyvind Kvalnes.