PFU-leder Anne Weider Aasen.

Trønder-Avisa felt i PFU etter å ha tatt bilde i begravelse uten å informert alle pårørende

Trønder-Avisa trodde mor var informert om at de var tilstede i begravelsen og tok bilder. – Nesten vondt å felle avisen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Trønder-Avisa har opptrådt kritikkverdig på punkt 3.9 i Vær Varsom-plakaten. Det konkluderte Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag.

Avisen var klaget inn etter at de i januar 2022 publiserte en artikkel om en mann som mistet sin voksne datter i jula som følge av selvmordsforsøk, og fortalte om hjelpen han og familien har fått av kriseteamet i kommunen i etterkant.

I artikkelen ble det også publisert bilder fra datterens begravelse. Klageren er avdødes mor.

I klagen reagerer klager på at Trønder-Avisa har vært til stede i begravelsen, tatt bilder og publisert disse, uten at hun verken ble orientert eller spurt om tilstedeværelsen, fotograferingen eller publiseringen.

– Jeg har ikke ord

Klager anfører brudd på følgende punkter i Vær Varsom-plakaten (VVP): 3.3, 3.9, 4.1, 4.3, 4.6, 4.12.

I klagen skriver klager:

«Jeg opplever at privatlivet rundt min datters bortgang har blitt enormt krenket og TA har publisert bilder av meg, min familie, kisten, seremonien og fra begravelsen uten min kjennskap og samtykke er helt uforståelig».

Hun opplyser at datteren har vokst opp hos henne og stefaren. Klager opplever dette som en enorm tilleggsbelastning i en allerede tung tid.

– Beklaget flere ganger

I sitt tilsvar skriver Trønder-Avisa at bakgrunnen for artikkelen var at avdødes far kom til avisa fordi han ønsket å fortelle hvordan han og flere opplevde å bli ivaretatt av kommunen da tragedien skjedde.

TA skriver:

«I denne kontakten formidlet [han] at han snakket på vegne av store deler av avdødes nære familie (…), som alle hadde fått god hjelp av kommunen.»

Trønder-Avisa opplyser også at de har avklart oppmøte i avdødes bisettelse med avdødes far, så lenge familien var innforstått med det og ga sin godkjenning. Det sa faren ja til.

TA opplyser at klager tok kontakt etter publisering og orienterte om at hun verken var forespurt om omtalen, avisas deltakelse i bisettelsen eller publisering. Hun var heller ikke blitt kjent med publiseringen før etter flere dager. TA skriver:

«Hun var sterkt opprørt over både artikkel og bildene. I samtalen beklaget vi flere ganger at vi hadde satt henne i en vanskelig situasjon.»

Trønder-Avisa mener de her har gjort «en respektfull og grundig vurdering av familiens holdninger til vår tilstedeværelse, selv etter at vi ble invitert inn i denne saken».

De var i forkant i kontakt med både avdødes far og presten om tilstedeværelse under bisettelsen, fotografering og publisering.

– Nesten vondt å felle avisen

Utvalget var klar på at saken er trist, og at avisen har forsøkt å gjøre alt riktig. Prinsipielt mener de likevel at skaden har skjedd.

– Moren har fått en ekstra belastning. For meg koker ned til publiseringen av bildet fra begravelsen. Det er trist at avisen har trodd at de har gjort det, og det er en prest som er lei seg, sier PFU-medlem Gunnar Kagge.

– Det er nesten vondt å felle avisen, legger han til.

Flere av utvalgsmedlemmene påpekte at mediene burde unngå å mase for mye på mennesker i sorg. At de derfor gikk via presten var i utgangspunktet en fin måte å unngå dette.

PFU-medlem Ingrid Rosendorf Joys mener likevel at det er redaksjonene som er ansvarlig for at alle de pårørende er informert.

– Trønder-Avisa gjorde det etter beste evne. De trodde de hadde tillatelse, men det koker ned til at redaksjonen har ansvar for å få det i orden.

Sekretariatet gikk opprinnelig inn for brudd. Men utvalget konkluderte seg frem til kritikk.

Powered by Labrador CMS