Telemarksavisa går fri i PFU

Ikke felt for saker om utbygging av gammel gartneritomt.

Publisert

Telemarksavisa er klaget inn til PFU for brudd på god presseskikk i en artikkelserie om utbyggingen av en tidligere gartneritomt, blant annet saken «Frykter giftig jordsmonn» med undertittelen «Utbygger: - Vi tar det problemet når det kommer».

Klagerne er de tidligere eierne av gartneriet, som mener TA blant annet har brutt punktene 3.2, om ensidig kildebruk og dårlig kontroll av opplysninger og 4.14, den samtidige imøtegåelsesretten.

De skriver blant annet: «Vi oppfatter beskyldninger om å ha «tømt bøtter med gift» som beskyldninger om kriminalitet. Artikkelen inneholder ingen årstall om når dette skulle ha skjedd.» og viser til punkt 4.14 i Vær Varsom-plakaten.

Det er en nåværende nabo som har kommet med sitatet i TA, som lyder: ««– Vi har sett med egne øyne at bøtter det sto gift på ble kastet ut i jorda». 

TA selv avviser brudd på god presseskikk og skriver i sitt tilsvar: «TA har omtalt en naboklage sendt til Bø kommune. Roe og Nordlund (klagerne red.anm.) er kun leietakere, og har informert resten av naboene om at de ikke vil være noen part i klagesaken mot kommunen. Det har dermed ikke vært naturlig for TA å kontakte dem. TA har valgt kilder som er part i tvisten (TBE, naboer og kommune). Avisa har vært kritisk i valg av kilder og kontrollert at opplysninger gitt er korrekte». 

Avisa får støtte fra PFU, som mener de ikke har brutt god presseskikk i saken. 

– Vi har kommet til at Telemarksavisa ikke har brutt god presseskikk, sa utvalgsleder Alf Bjarne Johnsen da utvalget konkluderte. 

– Kan skjønne at det oppleves belastende 

TV 2s Anne Weider Aasen mente avisa ikke skal felles. 

– Jeg kan skjønne at klager opplever det som belastende og at de får skylden for noe, hvor de ikke har brutt noen lover. Samtidig er det ikke påpekt hvem som angivelig har tømt ut giften. Samtidig tenker jeg vi er nærmere en 3.2-problemstilling her: Er det riktig at det faktisk stod bøtter med «gift» påskrevet, som har blitt helt i jorda, sa Anne Weider Aasen og støtter argumentasjonen om at avisa ikke bør felles. 

Allmennhetens Kristin Taraldsrud Hoff mener sitatet om helling av gift i jorda er problematisk. 

– Jeg skjønner at de reagerer, fordi tidslinjen her blir litt vanskelig. De refererer til dette i dag, og har en klage gående i dag, sa hun. 

Powered by Labrador CMS