Fædrelandsvennen felt i PFU: Mener de ikke burde lagt på kommentar etter leserinnlegg

– Fy, fy til polemisk hale, sa utvalgsleder Alf Bjarne Johnsen før utvalget felte Fædrelandsvennen for brudd på punkt 4.15 i Vær varsom-plakaten.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Et leserinnlegg i Fædrelandsvennen var klaget inn til PFU, fordi redaksjonen la på egne faktaopplysninger etter et leserinnlegg om deres dekning av forholdene i Søgne kommune.

Klager mener «avisen har benyttet sin redigerende rolle til å gi seg selv en fordelaktig særbehandling», mens Fædrelandsvennen på sin side mener de har korrigert faktafeil. 

Utvalget mener Fædrelandsvennen brøt god presseskikk på punkt 4.15 i Vær varsom-plakaten. Punktet handler om tilsvarsrett, men har også en formulering om at «tilsvar og debattinnlegg skal ikke utstyres med redaksjonell, polemisk replikk». 

– Utvalget har etter en lang og god diskusjon kommer til at Fædrelandsvennen har brutt punkt 4.15 i Vær varsom-plakaten, sa utvalgsleder Alf Bjarne Johnsen da utvalget konkluderte. 

– Ikke så enkelt 

– Det virker helt uhørt egentlig, å ta seg den friheten når man redigerer en avis, sa utvalgsmedlem Kristin Taraldsrud Hoff. 

TV 2s Anne Weider Aasen mener det ikke nødvendigvis er så enkelt, blant annet fordi avisa argumenterer godt for at innlegget faktisk inneholder en faktafeil. 

– Jeg synes ikke dette er så enkelt, sa hun.

Nina Fjeldheim mener avisen heller kunne ha valgt å ikke sette innlegget på trykk, men når de setter det på trykk, må de la skribenten stå for det som står der, og ikke korrigere det som redaksjon. 

– Det er deres rett å si at «vi vil ikke ha faktafeil hos oss», men da må de ikke sette det på trykket, sa Nina Fjeldheim og fortsatte: 

– Det er ingen tvil om for meg som leser at dette knekker poenget til hans som har skrevet det. Det underminerer det innlegget og fratar det kraft, sa hun. 

– Fy, fy

PFU-leder Alf Bjarne Johnsen mener dette i bunn og grunn koker ned til hvorfor man har denne formuleringen i i Vær varsom-plakaten i utgangspunktet. Johnsen påpeker at det handler om maktubalanse mellom redaksjon og innleggsskriver – hvor redaksjonen har vesentlig mer makt enn den jevne kronikk-skriver. 

– Det koker i grunn ned til at Fædrelandsvennen og andre medier har lite å gå på her. En polemisk hale skal begrense seg til å ta tak i åpenbare faktiske feil, men der finnes det også andre handlingsalternativer for redaksjoner. Så fy, fy til polemisk hale, sa Johnsen. 

Weider Aasen var fortsatt ikke overbevist om at dette er et klart brudd. 

– Jeg heller mot at det er en påpeking av faktafeil. Jeg synes det er strengt med et klart brudd, men jeg skjønner det kritikkverdige i det, sa hun. 

La på hale

Saken er knyttet til et leserinnlegg om Søgne kommune, som Fædrelandsvennen har dekket tett og med et kritisk blikk over tid.

Etter leserinnlegget til klager hadde redaksjonen lagt på følgende kommentar i bunnen av innlegget, ifølge sakspapirene:

«Når det gjelder følgende påstand: «At Fædrelandsvennens insinuasjoner om at jurist Line Bosnes Hegnas ønske om å lukke kontrollutvalgets møte, skulle være påvirket av at «rådmannen, hans advokat og Fagforbundet har bedt om dette», faller derfor på sin egen urimelighet.», sa Hegna dette som svar på direkte spørsmål om hvem som hadde tatt initiativ til lukking. Det er altså ikke en insinuasjon, men nøktern referering fra et åpent møte. RED.»

Utvalget fokuserte spesielt på bruken av ordet «nøktern» i halen, og mener man da går inn i diskusjonen, og ikke bare korrigerer faktaopplysninger. 

– Ønsker å opplyse

– Akkurat i sånne saker, når det gjelder polemisk replikk, så er det nesten hellig. Du må bare holde seg unna, sa Bjøntegård. 

Weider Aasen mener man også bør ta hensyn til dagens debattklima rundt redelighet og etterrettelighet i journalistikken – og ikke minst redaksjonens intensjon. 

– Jeg tror de har gjort det fordi de ønsker å opplyse om hvordan de har drevet naturlig, regelmessig referatjournalistikk, sa Weider Aasen. 

Powered by Labrador CMS