Jon Gleius
Jon Gleius

Påskepreik

– Det er et fattigere liv når alt skjer via nett og store avstander

NRKs Jon Gelius har en oppfordring til kulturminister Abid Raja: – Lytt til erfarne medieledere og ta grep deretter!

Publisert

Navn: Jon Gelius 

Stilling/mediehus: Journalist i NRK Sørlandet

– Hva gjør du vanligvis i påska - og hva er planene for denne påska? 

 – Vanligvis på hytta på Norefjell, men den solgte vi i fjor høst. I år blir det hjemmebane. Har akkurat fått ut båten og gleder meg til små båtturer i skjærgården i Arendal. Balsam for sjelen.

– Hva savner du mest fra hverdagen?

– Uten tvil sosial omgang med gode venner og kolleger. Det er et fattigere liv når alt skjer via nett og store avstander. Jeg savner det trivielle og hverdagslige uten tanke på smitte.

– Hører du på Påskelabyrinten? 

– Påskelabyrinten til Viggo Valle er en del av påskeritualet. Ett år fikk jeg selv bidra som en av ledetrådene til videre ferd. Selv er jeg alt for dårlig til å finne riktig reiserute, men jeg lærer mye.

– Hvilke medier/serier/podkaster/innhold vil du anbefale andre å konsumere i påska? 

– Påskekrimmen på NRK1 pleier jeg alltid å se på. Podkastene til min gode venn og kollega Tomm Kristiansen kan varmt anbefales. Han er en gudbenådet og levendegjørende historieforteller. Krimbøker hører med til påsken. Kan anbefale «Kastanjemannen» av Søren Sveistrup, forfatteren av TV-serien «Forbrytelsen». 

– Hvordan synes du mediene har håndtert korona-krisen?

– Jeg er imponert over medias samlede utbud og synes vi har håndtert korona-krisen godt journalistisk. Det er krevende tider med unntakstilstand og mye elendighet. Kanskje bør vi alle bli enda flinkere til å løfte tydeligere frem lyspunkt, historier som gir håp og folks dugnadskreativitet.

– Hvordan havnet du egentlig i mediebransjen? 

– Jeg har alltid vært fascinert av journalistyrket. Startet med skoleavis på ungdomsskolen, fortsatte som freelancer i lokalavisen i gymnasårene og var heldig fikk militærtjeneste som vernepliktig journalist i Forsvarets Forum. Da var det gjort. Veien inn i NRK gikk gjennom praksisperioden som journaliststudent.  

– Hva eller hvem i bransjen fortjener hyllest og hvorfor?  

– I disse koronatider fortjener alle mine kolleger i nyhetsavdelingen til NRK hyllest. Time etter time holder de det gående på nett, radio og TV med variert, opplysende og godt innhold. Dagsrevyen befester posisjonen som nasjonens leirbål. Det er ikke selvsagt i medieflommen der alle bare er et tastetrykk unna. Derfor ekstra skryt til suverene nyhetskolleger.

– Hva er det viktigste Abid kan gjøre for å sikre at norske medier klarer seg gjennom krisa?

– Lytte til erfarne medieledere og ta grep deretter!

Powered by Labrador CMS