Pressens Falige Utvalg (PFU)

Telemarksavisa klaget inn til PFU: – Kan ikke huske at vi har behandlet noen sånn klage tidligere

Dekning av rettssak i live-studio blir tema for PFU.

Publisert Sist oppdatert

Telemarksavisa fulgte rettssaken der en mann i slutten av tenårene sto tiltalt for å ha drept kjæresten sin. Mannen ble senere dømt til forvaring.

Nå er flere deler av dekningen deres klaget inn til PFU. Det gjelder blant annet to artikler og flere meldinger de har skrevet i sin direkterapportering i live-studio fra rettssaken.

Det er advokat Hanne Wold Johansen ved Elden advokatkontor som på vegne av de pårørende til offeret har skrevet klagen.

De mener dekningen bryter med VVP på punktene 3.2 (faktasjekk), 3.9 (opptre hensynsfullt), 4.1 (saklighet/omtanke i presentasjon), 4.3 (respekt for privatliv), 4.6 (hensyn til ofre og pårørende) og 4.14 (samtidig imøtegåelse).

Vær Varsom, punkt 4.3

4.3. Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn. Vær varsom ved bruk av begreper som kan virke stigmatiserende. Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende.

I klagen mener de «I sin omtale av rettsmedisinske funn går TA unødvendig langt i gjengivelsen av svært personlige helseopplysninger vedrørende avdøde som utgjør en unødig belastning for de etterlatte og som ikke er relevant for skyldspørsmålet i saken».

Trolig første gang

Fagleder i PFUs sekretariat, Trude Hansen, sier det trolig er første gang PFU skal behandle en klage på et live-studio.

– Jeg kan ikke huske at vi har behandlet fullt ut noen sånn klage tidligere. Derfor ansees det som interessant, sier hun.

Klager trekker fram noen enkeltmeldinger i klagen sin, men understreker at det er dekningen som helhet de klager inn. Det tilsvarer rundt 110 sider.

– Det blir opp til PFU å vurdere hva som er det mest relevante. Det blir ofte klart gjennom en klageprosess, sier Hansen.

Trude Hansen, rågiver i Pressens Faglige Utvalg (PFU)

Medier24 har vært i kontakt med Telemarksavisa. Redaktør Ove Mellingen sier han ikke vil si noe om saken før de har levert sitt tilsvar til PFU. De håper å få levert i løpet av denne uken.

Da vil både klager og avisen få mulighet til en replikkutveksling, før saken behandles hos PFU.

Mener saken er egnet for PFU

«Vi mener denne saken er godt egnet for PFU til å trekke opp grensedragningen for hva og hvordan redaksjoner kan direkterapportere fra rettsmøter i straffesaker», skriver klager i sitt brev.

De påpeker at åpenhetsprinsippet i norske domstoler er viktig, og at pressen har en viktig samfunnsrolle i å følge opp retts- og kriminalsaker.

«Samtidig er det helt avgjørende at det utvises et profesjonelt og aktsomt skjønn fra redaksjonene i hva som gjengis i offentligheten».

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS