6. mars deles årets redaktørpriser for Oslo Redaktørforening ut, og den gjeve «Årets redaktør» skal kåres.
De tre nominerte for årets pris er NRKs utenriksredaktør, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, Khrono-redaktør Tove Lie og VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken.
Mari Skurdal, ansvarlig redaktør i Klassekampen, ble kåret til årets redaktør i 2022.
Årets meningsbærer ble Ahmed Fawad Ashraf, debattredaktør i Avisa Oslo, og Årets nyskaper ble Kristoffer Egeberg, ansvarlig redaktør i Faktisk.
Det ble delt ut to hederspriser – til Trygve Hegnar, ansvarlig redaktør i Kapital og Finansavisen og til Arne Jensen, tidligere generalsekretær i Norsk Redaktørforening.
Journalistikk i krig krever at redaksjonelle ledere har overblikket, vurderer sikkerhetsrisiko og gjør publisistiske vurderinger døgnkontinuerlig. En slik leder har Sigurd Falkenberg Mikkelsen vært for NRKs utenriksavdeling i et år som virkelig har satt journalistikken på prøve. Han er strategisk dyktig og har evnet å holde hodet kaldt. Ved å innføre nye rutiner for kvalitetssikring, gjennom bevisste etiske valg og med en egen analytisk tilstedeværelse, har Mikkelsen hatt en vesentlig rolle i arbeidet med å styrke troverdigheten til NRKs utenriksjournalistikk i et ekstrem-år.
Tora Bakke Håndlykken, nyhetsredaktør, VG
Håndlykken leder nyhetsredaksjonen i Norges største avis. Her har hun vært en instrumentell kraft i arbeidet med de største sakene gjennom et langt krigsår, og hun har pekt tydelig retning i en krevende periode. Hun har ansvar for en bred og kompleks portefølje, som spenner fra sport og underholdning til politikk og undersøkende journalistikk. Håndlykken har gått gradene i mediehuset, fra journalist på gulvet til redaktør, og har stor tillit i hele redaksjonen.
Tove Lie, sjefredaktør, Khrono
Det har gått ti år siden Tove Lie ble ansatt av Høgskolen i Oslo og Akershus for å bygge opp en lokalavis for skolens ansatte. Siden den gang har Khrono vokst til å bli et nasjonalt, dagsordensettende medieorgan på sine felt, som er store og viktige i samfunnet. Den offentlige samtalen om forskning og høyere utdanning hadde sett helt annerledes ut i Norge uten Khronos nyhetsdekning og åpne debattflater. Ti år etter oppstarten teller publikasjonen 17 årsverk, og Khrono har i dag kontorer i Oslo, Bergen, Trondheim og Brussel. Lie er en erfaren medieleder, som med Khrono viser at hun evner å sette store ambisjoner ut i live – og lykkes.
ÅRETS NYSKAPER:
Anders Lie Brenna, redaktør, EnergiWatch
2022 har vært nisjemedienes år, og på stadig flere områder av samfunns- og næringsliv har bransjefolk fått sitt eget «menighetsblad». I et år der energikrig og strømkrise har satt agendaen, har rollen til nisjemediene blitt stadig viktigere. Som leder er Brenna raus, klok og tydelig, og han har tatt gode strategiske valg i oppstarten av et nytt nisjemedium. EnergyWatch har under Brennas ledelse bidratt til å dekke en bransje der nyhetene har stått i kø. Allerede før lansering tok han en analytiker-rolle i andre medier, og bidro med nyanser og fakta til en stadig mer polarisert strømdebatt. I sin redaktørrolle har han også brukt personlige erfaringer til å bidra til å videreutvikle etikken i hvordan medier skal omtale selvmord.
Øyvind Brenne, utviklingsredaktør, VG
Med imponerende gjennomføringskraft er Øyvind Brenne blitt en av de viktigste driverne for nyskaping i norsk journalistikk. Han leder avdelingen som står bak flere av VGs mest innovative prosjekter, som den prisbelønte “Corona-spesialen” og fjorårets strømspesial. Brenne arbeider for mer åpenhet om redaksjonelle valg, og sørget for at VG i 2022, som første mediehus i Norge, lanserte en åpenhetsportal. I sitt arbeid har Brenne aller størst fokus på hvordan avisen kan nå nyhetsunnvikerne og de unge. Han står bak VGs nye satsning Ung debatt, og leder avdeling Z, som lager nyheter til sosiale medier. Brenne har visjoner, kunnskap og lederevner som får alle rundt ham til å yte sitt beste.
Derek André Bjølgerud, sjef, TV2.no
Du har redaktører som trives i scenelyset, og så har du redaktører som ikke søker oppmerksomhet om egen person. I den siste kategorien befinner TV2.no-sjef Derek André Bjølgerud seg. Det siste året har han gjennomført og ledet den største og mest omfattende satsningen for TV2.no noensinne. Med nysgjerrighet, strategiske evner og et ønske om å få uforløst potensial ut av både folk og systemer, har Bjølgerud skapt en innholdsstrategi som har gjort TV2.no til et tydeligere og bedre nyhetsnettsted. Endringene har gitt resultater – TV2.no ble besøkt av 26 prosent flere høsten 2022 sammenlignet med året før, og antall sidevisninger økte med 47 prosent.
ÅRETS MENINGSBÆRER:
Elise Kruse, religions- og featureredaktør, Vårt Land
Er du en god meningsbærer dersom du er mer opptatt av å poengtere nyansene og ta utgangspunkt i prinsippene, heller enn å være spissformulert og bastant? Her befinner Norges eneste religionsredaktør, Elise Kruse seg. Som redaktør i nisjeavisen Vårt Land balanserer hun daglig tematikk der temperaturen er høy og motsetningene sterke. Hun har et helhetlig ansvar både for å utvikle dyptgående, kritisk og konstruktiv nyhetsjournalistikk på religionsfeltet, og å utvikle en stemme som kommentator, podkastvert og lederskribent. Kruse går inn i temaer om trosfrihet, ideologi og religionsutøvelse med åpenhet, ro og respekt, samtidig som hun tør å utfordre. Kritikken kan like gjerne komme fra de konservative eller de liberale som fra de sekulære røstene – men Kruse står stødig i stormene.
Danby Choi, sjefredaktør, Subjekt
Danby Choi har de siste årene gjort Subjekt til et av de mest sentrale organene i norsk samfunnsdebatt, om verdispørsmål som identitetspolitikk, meningsmangfold, kunst og kultur og ytringsfrihet. Subjekt har gått en lang vei fra smalt papirtidsskrift til en voksende redaksjon med omfattende daglig publisering og et stort mangfold av bidragsytere. I 2022 var Subjekt det raskest voksende norske medium, med 117 prosent økning i abonnementstallene. Danby Choi har også gått en lang vei som meningsbærer i norsk offentlighet. Subjekts journalistikk og Chois utøvelse av redaktørrollen skaper tidvis debatter om metode og etikk, men Choi utvikler seg som en tydelig og selvstendig meningsytrer i egen avis og en rekke andre medier. Ja, det er få andre norske redaktører som er så markante med egne meninger i dag som denne 29-åringen.
Det er ytterst få medier i Norge som setter internasjonale dagsordener. Det gjør det lille magasinet Josimar, som dekker norsk og internasjonal toppfotball. Journalistikken er samfunnsviktig fordi dette svære feltet er tett innvevd i økonomi og politikk, og Josimar avdekker disse forbindelsene på en måte som skaper konsekvenser helt til topps i internasjonal fotball. Melnæs inntar ikke en tradisjonell kommentatorposisjon, men er en tydelig meningsbærer på vegne av magasinet og dets journalistikk - i Norge og internasjonalt, og også med en verdifull kritisk brodd mot andre norske mediers mangelfulle dekning av feltet.
Juryen består i år av direktør i Fritt Ord, Knut Olav Åmås (leder), Mari Skurdal (Klassekampen), Eirik Løkkemoen Bjerklund (leder i NJ Oslo og journalist i Avisa Oslo), Hilde Schjerve (NTB) og Veslemøy Østrem (Altinget).