Disse ni er nominert til de tre prisene Årets redaktør, Årets nyskaper og Årets meningsbærer i Oslo og Akershus. I tillegg kan juryen dele ut en hederspris på Oslo Redaktørforenings årsmøte 8. mars.

Ole Martin, Kjersti og Geir kjemper om tittelen «Årets redaktør» i Oslo og Akershus. Se de andre nominerte her

Vinneren kåres om noen uker - sammen med prisene for Årets nyskaper og Årets meningsbærer.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Ole Martin Mortvedt, Politiforum, Kjersti Sortland, Budstikka og Geir Ramnefjell fra Dagbladet kjemper om tittelen Årets redaktør i Oslo og Akershus. Det melder Oslo redaktørforening på Nored.no

Prisen deles ut under ORs årsmøte 8. mars. Da får vi også vite hvem som kåres til Årets meningsbærer og Årets nyskaper

Her er de nominerte til prisene, med begrunnelser

 

Årets redaktør 

Ole Martin Mortvedt, Politiforum: Den tidligere politimannen fikk nylig forlenget åremålet som redaktør i den lille redaksjonen som stadig setter dagsorden. Kritisk journalistikk overfor politiet har blitt et kjennetegn ved Politiforum under Mortvedts ledelse. Det siste året har knapt noen for eksempel fulgt politireformen med et mer kritisk, nyhetsorientert blikk enn Politiforum

Kjersti Sortland, Budstikka: Det siste året har lokalavisa for de store kommunene Asker og Bærum satt dagsorden i en av de vanskeligste presseetiske sakene i nyere tid. Budstikkas journalistikk har både medført en reflektert, omfattende offentlig debatt og selverkjennelse blant andre medier. Under Sortlands ledelse har Budstikka heller ikke vært redd for å ta tydelige standpunkt i kontroversielle saker, som kommunesammenslåing. 

Geir Ramnefjell, Dagbladet: Midt i den økonomisk tøffe striden setter mediehuset Dagbladet stadig nye spor hva gjelder den kritiske og samfunnsnyttige journalistikken. I en så stor redaksjon er det mange som spiller hverandre gode, men som en relativt ung mann har tidligere kulturredaktør og nå politisk redaktør Geir Ramnefjell vært en sentral brikke i avisas journalistiske prosjekter. I tillegg ivaretar han godt rollen som den synlige, skrivende redaktør. 

Årets nyskaper

Nils August Andresen, Minerva: Mens mange landsdekkende aviser baler med sviktende annonseinntekter, er det likevel noen som satser og utvider. I et tomrom på den seriøse, politiske høyresiden søker redaktør Nils August Andresen å utvide kommentaravisen Minerva til å bli en daglig fullspektret avis som skal ta rom i debatten og være en tydelig, borgerlig avis på nett og papir. Norges nyeste avis ble lansert helt på tampen av året.

Julie Andem, NRK: Aldri før har man vel sett større interesse for en norsk medienyskapning enn den vi har sett for Julie Andems tv-serie "Skam". Vanskelige tema blant unge - og voksne - har vært behandlet med en åpenhet og naturlighet som har skapt en voldsom interesse, ikke bare fra kulturelt og geografisk nære naboland, men også så langt bortefra som Kina. "Skam" hedres òg for å ha skapt omfattende debatter, interesse for norsk språk og kultur, den har vunnet flere priser i Norge og ble kåret til verdens beste nettserie under Digital online award i London.

Veslemøy Østrem, Aftenposten: Året som gikk bød på internasjonale økonomiske avsløringer i en skala vi ikke har sett tidligere. I et omfattende samarbeidsprosjekt, kalt «Panama Papers», med flere hundre gravejournalister fra hele verden, avdekket Aftenposten under Veslemøy Østrems prosjektledelse hvordan statsoverhoder, kriminelle og politikere kjøper seg hemmelighold og gjemmer penger i skatteparadiser. Gjennom kloke prioriteringer og dedikert arbeid kunne Aftenposten tilby tung og avslørende gravejournalistikk med vidtrekkende konsekvenser.  

Årets meningsbærer

Irene Halvorsen, Nationen: Hun er en av landets få kvinnelige sjefredaktører i en riksavis i dag. Selv er hun en selvstendig kommentator og samfunnsdebattant, og det blir dessverre sjeldnere og sjeldnere blant landets sjefredaktører. Hun har også reist viktige diskusjoner om andre norske mediers Oslo-dominerte perspektiver og vinklinger. 

Alf Kjetil Walgermo, Vårt Land: Fra nyttår fikk han utvidet sitt ansvarsområde som kulturredaktør til kultur, idé og reportasje i den kristne dagsavisen. Dette er kjerneområder for Vårt Land. Selv er Walgermo en uvanlig interessant og original kommentator: sindig, nyansert, kunnskapsrik. Han lar leserne tenke med, ofte om spørsmål som har med verdier, etikk og identitet å gjøre.

Hege Ulstein, Dagsavisen: Hun er en av de virkelig dagsordensettende kommentatorene i norsk politikk og samfunnsliv i dag. Hun er bredt orientert tematisk, og lykkes ofte i å ta tempen på trender og tendenser. En tydelig og uredd stemme som også er synlig i andre medier og sosiale medier - og som ikke vegrer seg for tøff motbør. 

Powered by Labrador CMS