Byråd for kultur, idrett og frivillighet Rina Mariann Hansen.

Oslo­byrådet foreslår tre millioner i lokal presse­støtte neste år

– Det er et demokratisk problem om ingen ser Oslopolitikerne i kortene, sier byråd Rina Mariann Hansen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det siste halve året har mediebransjen vært preget av diskusjoner om «hvite flekker» på kartet, og hvilke områder som ikke dekkes godt nok av norsk presse i dag. 

Byrådet i hovedstaden forsøker nå å ta grep, mot det de mener er et for svakt lokalt medietilbud i nettopp Oslo. Onsdag kom forslaget til budsjett for 2020, og i det ligger det inne tre millioner kroner i lokal pressestøtte. 

– Det er et prøveprosjekt som går over tre år. Formålet med ordningen er å bedre dekningen av lokalaviser for Oslo by og bydelene, sier byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen til Medier24. 

– Et demokratisk problem

Hun peker på at bakgrunnen for forslaget er at man rett og slett ikke har god nok dekning av hovedstaden som by. 

– Oslo har svak dekning av lokalaviser for hele byen og bydelene og undersøkelser viser at Oslo er en hvit flekk på aviskartet. Mediebransjen preges av tøff konkurranse og omstilling. Flere aviser i Oslo er lagt ned, samtidig som nye satsinger har bedret dekningen noe, sier hun og fortsetter: – Det er et demokratisk problem om ingen ser Oslopolitikerne i kortene. Sterkere lokalmedier for Oslo er viktig. Heldigvis opplever vi at interessen er større nå og Oslopolitikken skaper mer debatt. Likevel er det fortsatt mange lokale saker som går litt under radaren.

Venter på retningslinjer 

Retningslinjene for den nye ordningen er enda ikke klare, men har vært ute på høring. Blant organisasjonene som har sendt inn innspill på utformingen av den nye ordningen finner vi Norsk Redaktørforening, MBL, Norsk Presseforbund og Norsk Journalistlag. 

De har levert en felles høringsuttalelse, hvor de blant annet peker på at det bør være et krav at medier som mottar støtte er forpliktet til presseetikken og Vær varsom-plakaten, og at man innretter ordningen på en måte som gjør at man sikrer armlengdes avstand mellom politikere og medier. – Vi er snart ferdige med å utarbeide retningslinjer for tildeling av den første pressestøtten, og da blir det åpent for å søke. Det er viktig at det blir stor avstand mellom oss som politikere og den instansen som skal tildele støtten, sier hun og legger til: – Vi vet jo ikke om nivået vi har lagt er tilstrekkelig, men det får vi vurdere etter hvert som vi får mer erfaring. Dette er nybrottsarbeid.

Ikke støtte til radio og TV 

Blant de andre organisasjonene og mediene som har levert innspill til de nye retningslinjene finner man Radio Metro, de uavhengige lokalavisene Vårt Oslo, Akersposten, Nordre Aker Budstikke og Sagene Avis, samt LLA og Amedia. 

De fire uavhengige nettavisene peker i sin uttalelse på at de er glade for presiseringen av at ordningen først og fremst skal gjelde tekstbaserte medier, ikke radio og TV. De skriver: 

«Vi er enige i forskriftens tydeliggjøring om at støtteordningen bør rette seg mot tekstbaserte nyhets- og aktualitetsmedier, fordi:

1. Lokalavisene eksisterer lokalt over tid. De blir ikke borte etter at den eventuelle prosjektstøtten er over, men skaffer seg uavhengige inntekter som gjør at de fortsetter å leve.

2. Lokalavisene garanterer også for høy journalistisk kompetanse og troverdighet, noe som i økende grad er viktig i en tid hvor troverdigheten til den tilgjengelige informasjon er usikker. Kildekritikken forutsetter i økende grad at folk må velge seg kilder som de må stole på, og en slik tillit vinnes kun over tid og som en følge av en høy kvalitet på informasjonen som presenteres. Norske lokalavisernyter generelt høy tillit.

3. Lokalavisene representerer ikke minst en kollektiv hukommelse for og i lokalmiljøet og ivaretar den lokale historikken og nettverkene i nærmiljøet. Igjen som en følge av et nitid arbeid som pågår over år». 

Både Lokalradioforbundet og Radio Metro peker i sine uttalelser på at de mener ordningen også bør omfatte lokalradio og -TV. 

«En slik avgrensing til konkrete publiseringsplattformer ekskluderer Oslo-baserte lokalradioer fra å motta støtte fra tilskuddsordningen. Tilskuddet forbeholdes dermed lokale aviser på papir og nett. En stor del av sistnevnte kategori mottar allerede betydelig offentlig mediestøtte og det er også foreslått økte rammer til denne mediegruppen i den nye mediestøttemeldingen», skriver Lokalradioforbundet. 

Radio Metro har også lagt seg på en linje, og kaller det «skuffende» at kommunen foreslår at radio ikke skal kunne motta støtte gjennom ordningen.

«Det er svært skuffende at Oslo kommune følger en årelang tradisjon fra norske myndigheters side med å undervurdere radios betydning i mediemangfoldet. Vi stiller oss spørsmålet om hva som skal til før byråkratiet og politikere tar inn over seg den nye medievirkeligheten der tekstbaserte medier får mindre og mindre betydning», skriver Radio Metro. 

Powered by Labrador CMS