Vegard Velle i VårtOslo og Kristin Stoltenberg i Nordstrands Blad er blant redaktørene som fikk lokal pressestøtte i Oslo.

Fem aviser fikk Oslo-pressestøtte. Fire fikk avslag – se begrunnelsene her

Lokalavisa VårtOslo var blant avisene som fikk innvilget støtte. – Dette betyr at det er en mye større sjanse for at vi overlever, sier VårtOslo-redaktør Vegard Velle.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Torsdag kom den første tildelingen fra Oslo kommunes lokale pressestøtte. Fem aviser har fått 600.000 kroner hver. 

I pressemeldingen opplyser Kulturetaten, som forvalter ordningen, at de fikk inn totalt ni søknader. 

Avisene som fikk støtte er Akers Avis Groruddalen, Nordre Aker Budstikke, Nordstrands blad, Sagene Avis og VårtOslo. De delte potten på tre millioner likt – altså 600.000 kroner på hver avis. 

Avisene som ikke fikk støtte i denne runden er Akersposten, Avisa Østbyen, Forskning.no og Utrop.

Les begrunnelsene for avslagene nederst i saken. 

– Nå er det større sjanse for at vi overlever

VårtOslo-redaktør Vegard Velle forteller til Medier24 at dette er penger som kommer godt med i en noe skranten økonomi. VårtOslo startet opp for snart tre år siden, og jobber fortsatt med å etablere seg som en tydelig stemme i Oslo-offentligheten. 

– Det betyr selvsagt at det er en mye større sjanse for at vi overlever. Det er ingen selvfølge for oss at vi gjør det. Vi har holdt på i tre år – det er tøft å overleve som liten avis i Oslo, så dette betyr veldig mye for oss rent økonomisk, sier Velle.

 

Han forteller at de ønsker å bruke pengene på å investere i utstyr og systemer som gir avisa mulighet til å starte med en abonnementsløsning. 

 

– Vi er stort sett annonsefinansierte, og det er et tøft marked. Nå begynner vi sannsynligvis med abonnements-løsning, for å få flere bein å stå på og flere inntektskilder. De pengene vi får fra kommunen blir brukt i å investere i struktur og systemer som kan sørge for at vi får til det, sier han.

Velle anslår at avisa kommer til å omsette for mellom tre og fire millioner kroner i 2019. Han forteller at det viktigste for dem er å sørge for å få flere økonomiske bein å stå på – men at ambisjonen om å levere knallgod undersøkende journalistikk til leserne også er på plass. 

– Å drive med gravejournalistikk er ressurskrevende, men vi har mye gøy på gang, sier han og legger til at de har fått støtte fra Fritt Ord til et moske-prosjekt: 

– Vi skal besøke 25 moskeer i Oslo neste år – en ny moské annenhver uke og skrive om fredagsbønnen i alle sammen. Det blir litt om innholdet, litt om hva vi møter i hver enkelt moské. Det er en viktig del av Oslo, som mange ikke kjenner til. Vi ønsker å gjøre Oslofolk bedre kjent med byen sin, sier han. 

– Betyr veldig mye 

Nordstrands Blad er blant avisene som stakk av med en andel av potten. Redaktør Kristin Stoltenberg forteller at det betyr mye, for en redaksjon med fem journalister og en redaktør, som dekker to Oslo-bydeler, med til sammen rundt 100.000 innbyggere. 

– Dette betyr veldig mye for oss. Det er en god porsjon penger, som vi kan bruke på god journalistikk. I dag har vi ikke mulighet for kveldsvakter eller helgevakter, så for oss er det en mulighet til å styrke tilstedeværelsen vår gjennom nyhetsdøgnet, og å være mer til stede lokalt og følge nyhetsbildet i Oslo, sier hun. 

– Byråd Rina Mariann Hansen har tidligere uttalt at hun mener det er et demokratisk problem at for få kikker Oslo-politikerne i kortene. Er dette noe dere nå vil gjøre mer av? 

– Absolutt. Å kunne være mer til stede i bydelsutvalgenem på rådhuset og følge tettere opp konsekvensene av de politiske vedtakene som gjøres er viktig for en lokalavis som oss. Vi kommer til å følge nøyere med på konsekvensene av politiske vedtak i tiden framover. Disse pengene vil gjøre jobben enklere for oss og gi oss en mulighet til å følge nyhetsbildet tettere, sier hun. 

På spørsmål om det blir feiring, kan redaktøren fortelle at det torsdag formiddag er relativt tomt i redaksjonslokalene, men at det blir feiring.

– Vi er veldig, veldig glade. Alle er ute og jobber, så vi har jublet på intranettet. Men vi skal ha en feiring nå før jul. Og så har jeg tatt meg en klementin, sier hun og humrer. 

Her er oversikten over dem som ikke fikk: 

Kommunikasjonssjef i Kulturetaten i Oslo, Kjersti Tubaas, opplyser at det var fire aviser som søkte om støtte, men som ble vurdert til å ikke oppfylle kriteriene for ordningen og dermed ikke kvalifiserte til å få støtte.

Kriteriene for ordningen handler blant annet om at man må være tilknyttet presseorganisasjonene, og dermed følge pressens etiske regelverk og at man i alle hovedsak dekker Oslo, ikke bare har geografisk tilhørighet i hovedstaden. 

Akersposten:

Kulturetaten skriver i sin vurdering:

«Avisens redaktør er på innsendelsestidspunktet ikke tilknyttet Norsk Presseforbund gjennom en av deres grunnorganisasjoner, slik retningslinjene etter § 4 c) krever», og at de etter en samlet vurdering dermed gir avslag. 

Avisa Østbyen:

Kulturetaten skriver i sin vurdering:

«Avisen kommer kun ut én gang i måneden. Kravet til utgivelsesfrekvens i retningslinjene er minimum hver 14. dag», og de gir dermed avslag etter en samlet vurdering. 

Forskning.no

Kulturetaten skriver i sin vurdering:

«Etter § 4 b) i retningslinjene skal innholdet «i hovedsak [dekke] lokale forhold i Oslo». Vedlagte vedtekter viser at Forskning.no ikke har dekning av Oslo-området spesifikt som en del av sitt formål. Selv om kilden til sakene som dekkes av nettavisen ifølge søker ofte kan være en forskningsinstitusjon i Oslo, følger det ikke nødvendigvis av dette at innholdet nødvendigvis har en særskilt Oslo-vinkling eller – relevans. Forskning.no oppfyller ikke kriteriet i § 4 b) om at mediet som sådant hovedsakelig skal dekke lokale forhold», og de gir dermed avslag etter en samlet vurdering. 

Utrop.no

Kulturetaten skriver i sin vurdering:

«Utrop oppgir at rundt 60 prosent av innholdet er relatert til Oslo, mens 60 prosent av leserne kommer fra Oslo og Østlands-området. Oslo-andelen av innholdet vurderes som for liten til å oppfylle kriteriet i § 4 b) i retningslinjene om at innholdet «i hovedsak dekker lokale forhold i Oslo», og at de dermed får avslag. 

Powered by Labrador CMS