PFU:

Oppland Arbeiderblad ble ikke felt i PFU for artikler om innsamlingsorganisasjoner

OA gikk fri i onsdagens møte i Pressens Faglige Utvalg.

Publisert

Oppland Arbeiderblad (OA) ble ikke felt for brudd på god presseskikk for artiklene om Innsamlingskontrollen i fjor sommer.

Det ble klart i onsdagens møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU). Utvalget var enstemmig i uttalelsen, og den fulgte også innstillingen fra PFU-sekretariatet.

OA publiserte sakene i juli og august i fjor, som handlet om at Innsamlingskontrollen advarer mot det de mener er useriøse innsamlingsorganisasjoner.

Fire av organisasjonene kan spores til samme person - Lasse Robert Øverlier - og det er også hans som er klager i saken.

Han mente OA hadde brutt flere punkter i Vær Varsom-plakaten (VVP), blant annet punkt 3.2, om kildekritikk og kontroll av opplysninger. 

I innstillingen til PFU-sekretariatet heter det blant annet: 

«Når det gjelder muligheten for å kontrollere opplysninger (VVP 3.2), er angrepet part utvilsomt en sentral kilde å kontakte. I de tilfeller kilden gjør seg utilgjengelig, kan det bli vanskeligere å sjekke opplysningene. Utvalget kan imidlertid ikke se at det er dokumentert alvorlige feil gjennom tilsvarsrunden i denne klagesaken, og mener OA også har tatt tilstrekkelig forbehold i det publiserte.

Etter utvalgets mening måtte OA dessuten kunne publisere de aktuelle bildene som var hentet fra av klagers LinkedIn-profil. Som utvalget har uttalt tidligere, er bildets innhold av betydning i en presseetisk vurdering, og PFU legger her vekt på at bildene fremstår nøytrale.

Etter utvalgets mening har OA utvist tilstrekkelig omtanke og saklighet i publiseringene, jf. VVP 4.1.

Oppland Arbeiderblad har ikke brutt god presseskikk».

Powered by Labrador CMS