Medier24 møtte noen av de ansatte i Sør-Varanger Avis i november 2016. Fra venstre - journalist Yngve Grønvik, kontorsjef Bente Ranveig Hansen, journalist og redaktørvikar Tor Sandø, annonsekonsulent John Henrik Mienna og journalistvikar Jørn Fossmo.
Medier24 møtte noen av de ansatte i Sør-Varanger Avis i november 2016. Fra venstre - journalist Yngve Grønvik, kontorsjef Bente Ranveig Hansen, journalist og redaktørvikar Tor Sandø, annonsekonsulent John Henrik Mienna og journalistvikar Jørn Fossmo.

Lokalavis i øst på riktig kurs igjen: Fra 5 millioner minus i 2015 til 324.000 pluss på drifta i fjor

Sør-Varanger Avis styrer mot en bedre framtid igjen, etter tøffe tak de seneste åra.

Publisert

Sør-Varanger Avis A/S har nylig levert regnskapet for 2016 til Brønnøysund, Det viser en omsetning på 14,8 millioner kroner, en nedgang på 1 million fra 2015 og hele 3 millioner ned fra 2012.

Men takket være kostnadskutt har avisa nå fått drifta i balanse:

Et driftsresultat på minus 4,7 millioner kroner i 2015 er snudd til et positivt driftsresultat på 324.000 kroner for fjoråret.

Det skyldes naturlig nok at kostnadene er blitt mye lavere de seneste åra. Lønnskostnadene var for eksempel på 9,7 millioner kroner i fjor, mot 13 millioner i 2012.

 

Kraftig omstilling

Bak det store underskuddet i 2015 lå en vanskelig drift, men i all hovedsak en kraftig nedskriving av eiendeler - avisas egen trykkpresse ble nedskrevet med 4,5 millioner kroner.

Det ga et resultat før skatt på hele 5,4 millioner i minus for to år siden.

For 2016 er dette langt bedre, og resultat før skatt på bare 92.000 kroner i minus.

Avisa vurderte lenge å selge trykkpressa og flytte trykkingen til Alta, men dette ble senere valgt bort. Avisa trykker fortsatt i eget hus tre ganger i uka, sammen med andre trykkeoppdrag og Østhavet, som er lokalavis for Vardø og delvis eid av Sør-Varanger Avis.

Gjennom hele 2016 var Sør-Varanger Avis reelt truet av konkurs, etter at avisa slet med å bevare forpliktelsene overfor banken.

odd oie
odd oie

Til slutt endte det med at nær 90 lokale aksjonærer og Odd Reidar Øie gikk inn med til sammen 1,5 millioner kroner i frisk aksjekapital. Blant aksjonærene var også Svein Halvor Moe, som eier flere lokalaviser i Midt-Norge.

Avisa har nå en sunnere økonomi og likviditet, viser regnskapet. Men fortsatt 10 millioner kroner i gjeld, i all hovedsak knyttet til trykkpressa. 

 

Ole-Tommy Pedersen, påtroppende redaktør i Sør-Varanger Avis.
Ole-Tommy Pedersen, påtroppende redaktør i Sør-Varanger Avis.

Ny redaktør og ny giv

Som en del av omstillingen har avisa kuttet en håndfull årsverk - i all hovedsak på grafisk avdeling.

I fjor begynte Ole-Tommy Pedersen som ny redaktør og daglig leder, og holder nå på å legge om til malstyring for papiravisa - og ny nettavisløsning.

Da SVA selv omtalte generalforsamlingen tidligere i vår, uttalte Pedersen optimisme for framtida.

- De nærmeste månedene blir veldig spennende å både lese og jobbe for Sør-Varanger Avis. Vi står midt i en krevende omstilling, men får samtidig sjansen til å gi avisa en nystart og et løft inn i framtida, sa han.

Og la til:

- Papiravisa er fortsatt veldig viktig for oss, og vi ser nå på hvordan vi både skal beholde de beste delene av dagens avis, samt lansere nye spalter som gir en god og lærerik papiropplevelse.

- Samtidig gir nettet oss mulighet for å presentere saker og stoffområder på en annen måte enn vi har gjort til nå. Vi skal også gjøre det enklere og rimeligere for de som vil lese oss på nett, enten de bor i Sør-Varanger eller på Sørlandet.

 

 

Powered by Labrador CMS