Oslo tingrett har bestemt at PST får se beslaglagte filmopptak

Ulrik Imtiaz Rolfsen varsler anke på avgjørelsen

Publisert Sist oppdatert

Oslo (NTB-Alexander Vestrum): Oslo tingrett gir Politiets sikkerhetstjeneste (PST) lov til å se filmopptakene som tjenesten beslagla hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen.

Det opplyser advokat Kim Gerdts til VG.

– Vi tar avgjørelsen til etterretning, men kommer til å anke, sier advokaten.

Razzia

Materialet ble beslaglagt hjemme hos filmskaperen 8. juni. Samme dag ble en 18-åring pågrepet av (PST) på Landvetter flyplass i Göteborg og siktet for forsøk på å slutte seg til ekstremistgruppen IS i Syria.

Bakgrunnen for PSTs beslag, var at Rolfsens filmselskap, Curry Film, i en periode fulgte 18-åringen. Et filmteam var også på stedet sammen med 18-åringen da han ble pågrepet. Også Ubaydullah Hussain var til stede, ifølge Rolfsen.

Skarp kritikk

PSTs beslag utløste skarp kritikk fra en rekke hold, blant annet Norsk Presseforbund og Fritt Ord.

PST gjennomførte razziaen med klarsignal fra embetsleder Jan Glent i Det nasjonale statsadvokatembetet fordi PST mente det ikke var tid til å vente på en rettslig beslutning om materialet som omfatter den pågrepne 18-åringen.

– Opplysningene om beviset dukket opp der og da, etter pågripelsen. Slik jeg så det, var det høy sannsynlighet for at filmprodusenten satt på viktige bevis. Det var også stor sannsynlighet for at beviset ville bli forspilt hvis man ventet på en avgjørelse fra retten dagen etter, sa Glent til NTB i etterkant av razziaen.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS