NJ er misfornøyd med mager lisensøkning - og NRK-sjefen varsler kutt på opp mot 150 millioner kroner

- Lite gjennomtenkt mediepolitikk, sier NJ-leder Thomas Spence.

Publisert Sist oppdatert

Oslo (NTB): NRK-lisensen øker med 25 kroner til drøyt 2.780 kroner neste år. Det er langt mindre enn det NRK har bedt om.

Regjeringens forslag innebærer en økning på rundt 1 prosent fra i år, opplyser Kulturdepartementet. I år utgjør kringkastingsavgiften 2.756,16 kroner.

Regjeringen foreslår samtidig å øke momsen på transport og kultur, som NRK-lisensen er omfattet av, fra 8 til 10 prosent. Dermed blir lisensøkningen høyere, men bare 25 kroner går til NRK.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener regjeringens forslag vil ramme tilbudet til publikum.

– Nå må vi belage oss på å spare mellom 100 og 150 millioner kroner neste år. Det er svært krevende. Vi står i en hard global konkurranse og har store utfordringer vi må løse innenfor denne rammen, sier han til Dagsavisen.

Norsk Journalistlag (NJ) mener også den beskjedne lisensøkningen kommer til å svekke NRKs tilbud.

– NRK dras med i dragsuget når økt lavmoms fører til høyere lisens uten at NRK nyter godt av pengene. Dette er lite gjennomtenkt mediepolitikk. Vi trenger en regjering som styrker mediene, ikke svekker dem, sier NJ-leder Thomas Spence.

Dagens lisensmodell kan uansett gå mot sin ende: Kulturminister Thorhild Widvey (H) oppnevnte forrige uke en ekspertgruppe som skal utrede alternative offentlige finansieringsformer til dagens TV-lisens.

Powered by Labrador CMS