Morgenbladet står bak appell fra 13 europeiske aviser: «Vi må handle, og vi må handle nå»

Europeiske storaviser med felles rop til EUs ledere.

Publisert Sist oppdatert

Oslo (NTB): Norske Morgenbladet og tretten europeiske storaviser går sammen med en felles appell til EUs ledere om å ta kraftfulle grep for å løse flyktningkrisen.

Morgenbladet tok initiativet til oppropet torsdag 3. september. På under en uke har avisen fått storaviser som Die Zeit, Liberation, La Repubblica, The Independent og Aftonbladet til å støtte opp om seks konkrete forslag man mener vil bidra til å løse krisen.

Appellen trykkes i avisene både torsdag og fredag. Ifølge Morgenbladet er aviser fra Polen, Slovakia og Ungarn – land med regjeringer som blant annet er skeptiske til asylkvoter – også med.

Avisene tar blant annet til orde for å finne enkle, trygge og praktiske måter som flyktninger kan søke asyl i Europa på, uten å måtte risikere livet for å komme hit.

Avisene ønsker mer solidaritet med landene ved Europas yttergrenser, de vil sette Dublin-avtalen til side så lenge flyktningstrømmen vedvarer, de ønsker en mer rettferdig fordeling av flyktningene mellom EU-landene, samt å øke den økonomiske og humanitære støtten til landene i Midtøsten som påvirkes av krisen i Syria.

Avisene vil også legge økt press på sentrale internasjonale aktører som Iran, Russland, Saudi-Arabia, Tyrkia og USA, med mål om å bringe partene i Syria-konflikten sammen til FN-ledede fredsforhandlinger.

Powered by Labrador CMS