Dommens dag for danske Se og Hør - nå skal domstolen bestemme hvor mange som må i fengsel

En dansk domstol avgjør torsdag hvorvidt flere redaktører og journalister i danske Se og Hør må i fengsel etter at bladet overvåket kjente personers kredittkortbruk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

København (NTB-Ritzau): Etter 14 rettsmøter er frontene skarpe. Mens påtalemyndigheten krever lange og ubetingede fengselsstraffer, håper sakens seks tiltalte og deres forsvarsadvokater på full frifinnelse når tingretten i Glostrup avsier sin dom torsdag klokka 12.

Begge deler vil være oppsiktsvekkende, mener Vibeke Borberg, forskningssjef i medierett ved DanmarksMedie- og Journalisthøjskole.

– Hvis de blir frifunnet fordi aktiviteten ikke er straffbar, skal vi i gang med å undervise våre studenter i noe annet enn vi gjør i dag. For vi regner ikke med at det de tiltalte har gjort, er lovlig, sier hun til Ritzau.

Omvendt vil lange fengselsstraffer sende et usedvanlig sterkt signal. Man må tilbake til 1970-tallet for å finne eksempler på at en dansk journalist eller redaktør er blitt straffet med fengsel for en redaksjonell vurdering, og da var det snakk om en mild dom.

De første dommene i saken falt i august. Etter å ha tilstått ble to av Se og Hørs ekssjefer dømt til betinget fengsel. Samtidig vedtok Aller Media, Se og Hørs utgiver, en bot på 10 millioner danske kroner. (©NTB)

 

Fakta om Se og Hør-saken i Danmark

  • To ekssjefer i danske Se og Hør ble i august dømt til betinget fengsel og 120 timers samfunnstjeneste for å ha kjøpt ulovlig tilgang til kjendisers private kredittkortopplysninger, som ble brukt til å lage avslørende saker. Både tidligere nyhetssjef Lise Bondesen og redaksjonssjef Kim Bretov erklærte seg skyldige etter tiltalen.
  • Aller Media, som gir ut Se og Hør, ble samtidig idømt en bot på 10 millioner danske kroner. Aller aksepterte boten.
  • Blant dem Se og Hør skaffet seg opplysninger om, var den danske kongefamilien, statsminister Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt.
  • Seks andre tiltalte i saken har ikke sagt seg skyldig etter tiltalen. De er:
  • Henrik Qvortrup, sjefredaktøren som i juni 2008 skal ha fått i stand avtalen med kilden som fôret ukebladet med kredittkortopplysninger. Aktor har lagt ned påstand om to års ubetinget fengsel.
  • Per Ingdal og Kim Henningsen – Qvortrups to etterfølgere i redaktørstolen. Aktors påstand er to års ubetinget fengsel.
  • En 47 år gammel IT-operatør i Nets, som forsynte Se og Hør med den ulovlige kredittkortinformasjonen. Aktors påstand var opptil tre års ubetinget fengsel.
  • De to journalistene Ken B. Rasmussen og Kasper Kopping, som skrev noen av sakene der de ulovlige opplysningene ble benyttet. Aktors påstand er betinget fengsel i opptil ti måneder.

    (Kilde: NTB)

Powered by Labrador CMS