Washington (NTB-AFP-Reuters): Den antatte gjerningsmannen som filmet drapene på to journalister i Virginia i USA, klaget over diskriminering gjennom sin egen konfliktfylte journalistkarriere.
Vester Flanagan (41) døde etter at han tilsynelatende skjøt seg selv under en politijakt onsdag. Noen timer tidligere hadde han skutt og drept to tidligere kolleger, journalisten Alison Parker (24) og kameramannen Adam Ward (27) under en direktesending på TV-kanalen WDBJ7 i Roanoke i den amerikanske delstaten.
Flanagan, som gikk under navnet Bryce Williams i jobben som journalist, tegnet et urovekkende bilde av seg selv i Twitter-meldinger og et «manifest» sendt til ABC News før og etter drapene.
På mannens Twitter-konto ble det dessuten publisert en grufull video som viste selve skytingen få timer etter drapene. Den 41 år gamle afroamerikaneren fra California hevdet han var blitt behandlet dypt urettferdig gjennom karrieren og sa han ville hevne rasediskriminering.
Kirkemassakre
En bruker ved navn Bryce Williams anklaget i Twitter-meldinger Parker for «rasistiske kommentarer» og hevdet Ward hadde klaget ham inn til HR-avdelingen da Flanagan jobbet i WDBJ7.
I en 23 sider lang faks sendt til ABC News to timer etter skytingen, oppga Flanagan massakren i Charleston som dråpen som fikk begeret til å flyte over. Ni afroamerikanere ble drept da en hvit rasist åpnet ild i en kirke i delstaten South Carolina tidligere i år.
«Men sinnet mitt har bygget seg opp jevnt og trutt», heter det videre i det såkalte manifestet som 41-åringen hadde titulert «Selvmordsbrev til venner og familie».
«Kruttønne»
Flanagan beskrev videre seg selv som en «menneskelig kruttønne» og klaget over en karriere preget av rasediskriminering og mobbing fordi han var «en homofil, svart mann».
Flanagan uttrykte lignende plager i et søksmål for 15 år siden mot kanalen WTWC-TV, en av en rekke tidligere arbeidsgivere. I søksmålet i Florida hevdet han at produsenten hadde kalt ham en ape, og han anklaget en overordnet for å stemple afroamerikanere som late.
– Vester var en ulykkelig mann. Vi ansatte ham som reporter, og han hadde noe talent og erfaring i det henseende, sier sjef Jeffrey Marks i WDBJ, der Flanagan begynte å jobbe i mars 2012. Da han fikk sparken i februar året etter, eskorterte politiet ham ut av redaksjonslokalene.
– Fornærmet
– Han fikk raskt rykte på seg for å være en som var vanskelig å jobbe med. Det var som om han hele tiden var ute etter at folk sa ting som han kunne bli fornærmet av, forteller Marks.
– Etter mange sinneutbrudd sa vi ham omsider opp. Han tok det ikke pent, tilføyer 41-åringens tidligere sjef.
Flanagan skiftet arbeidsgiver hyppig gjennom sin 20 år lange journalistkarriere. Før han fikk jobben i WDBJ, hadde han jobbet en lengre periode utenfor medieverden.
Kolleger ved WTWC i Florida sier de raskt ble oppmerksomme på Flanagans merkelige oppførsel da han begynte å jobbe der rundt 2000.
– Han presterte godt på lufta og var en ganske god reporter. Og så begynte ting å bli litt merkelige, sier journalisten Don Shafer til en nyhetskanal i San Diego hvor han i dag jobber som nyhetssjef.
(©NTB)