Tysk riksadvokat får sparken fordi han ville etterforske journalister som publiserte hemmelige dokumenter

Startet forræderietterforskning av journalister. Nå mister han jobben.

Publisert Sist oppdatert

Berlin (NTB-DPA-AFP): Tysklands riksadvokat Harald Range har fått sparken etter at han startet forræderietterforskning av to journalister som publiserte utdrag fra hemmelige dokumenter.

Tilliten til ham er «ødelagt på permanent basis», sa Tysklands justisminister Heiko Maas da han tirsdag opplyste at riksadvokaten måtte gå av.

Tidligere tirsdag beskyldte riksadvokat Range landets justisdepartement for å ha blandet seg inn i en intern gjennomgang han hadde bedt om for å styrke anklagen om at to journalister gjorde seg skyldig i landforræderi da de publiserte utdrag fra hemmeligstemplede dokumenter.

Overvåking

De to journalistene arbeider ved nettstedet netzpolitik.org. Regjeringsdokumentene de offentliggjorde utdrag fra, omhandler den tyske etterretningsorganisasjonen BfD og dens planer om å trappe opp overvåkingen av internett.

Sjefen for påtalemyndigheten i München, Peter Frank, vil ta over stillingen som riksadvokat. Beslutningen om å avskjedige Range ble gjort i samarbeid med statsminister Angela Merkel, ifølge Maas.

– Angrep på ytringsfriheten

Grunnlovseksperten Joachim Wieland mener Ranges anklage om utidig innblanding fra regjeringen er grunnløs, ettersom riksadvokaten ikke faller i samme kategori som dommere når det gjelder uavhengighet fra politiske myndigheter.

Tyske medier har reagert sterkt på riksadvokatens etterforskning, som de mener er et kraftig angrep på ytringsfriheten. Over 1.000 personer var samlet i Berlin sentrum lørdag for å demonstrere mot etterforskningen.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS