Tyrkia vil fengsle journalister og redaktører fordi de trykket bilder fra et gisseldrama

Mener pressen bidro til «terrorpropaganda».

Publisert Sist oppdatert

Istanbul (NTB-AFP): Tyrkisk påtalemyndighet krever fengsel i opptil sju og et halvt år for 18 journalister. Årsaken er at de offentliggjorde bilder fra en gisselsituasjon i Istanbul.

Journalistene er ansatt i ni forskjellige aviser, og blant dem er sjefredaktøren i opposisjonsvennlige Cumhuryet, Can Dundar. Redaktører fra avisene Posta og Birgun er også blant de tiltalte.

Bakgrunnen er en hendelse 31. mars, der statsadvokaten Mehmet Selim Kirz ble holdt som gissel av personer som skal ha vært knyttet til marxistgruppen DHKP-C. Både Kiraz og gisseltakerne ble drept under uklare omstendigheter da politiet gikk til aksjon.

Under gisseltakingen offentliggjorde DHKP-C bilder som viser en av gisseltakerne som holder en pistol mot gisselets hode. Bildene ble mye delt i sosiale medier, og det ble også brukt av tyrkiske aviser og nyhetssider på nett.

Den tyrkiske statsministeren Ahmet Davutoglu kritiserte sterkt bruken av bildene, og påtalemyndigheten startet etterforskning mot avisene for å ha spredt «terrorpropaganda».

Ytringsfriheten er under sterkt press i Tyrkia, og journalister som kritiserer regjeringen og president Recep Tayyip Erdogan, blir stadig oftere trukket for retten.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS