PEN advarer i ny rapport mot økt sensur og en skremmende utvikling i Tyrkia

- Bekymret over den usedvanlige graden av kontroll og sensur, heter det i ny PEN-rapport om Tyrkia.

Publisert Sist oppdatert

London/Oslo (NTB-Nils-Inge Kruhaug): Ytringsfrihetsorganisasjonen PEN advarer i en ny rapport mot en skremmende utvikling i Tyrkia og dokumenterer hvordan president Recep Tayyip Erdogan stadig strammer grepet.

Rapporten "Surveillance, Secrecy and Self-censorship: New Digital Freedom Challenges in Turkey" , som lanseres av PEN International og Norske PEN, dokumenterer hvordan regimet i Ankara i økende grad tar i bruk hardtslående tiltak for å kneble ytringsfriheten i landet.

– Den digitale sensuren rammer ikke bare forfattere og journalister, den rammer hele befolkningen, slår rapporten fast.

- Massesensur

Tyrkiske myndigheter har de siste årene sikret seg vide fullmakter til å drive massesensur, og internettleverandører i landet tvinges til å bistå.

– Vi er dypt bekymret over den usedvanlige graden av kontroll som tyrkiske myndigheter forsøker å utøve på lovlig debattfora på nettet, heter det blant annet i PEN-rapporten.

– Det faktum at en av våre kollegaer, journalist og PEN-medlem Can Dündaris sitter bak lås og slå samtidig med at vi lanserer denne rapporten, viser hvordan ytringsfriheten stadig innskrenkes, sier presidenten i PEN International, Jennifer Clement.

- Bruker terror-kamp som påskudd

PEN mener tyrkiske myndigheter bruker kampen mot terror og korrupsjon som påskudd for å skjerpe sensuren og straffeforfølge politiske motstandere.

Rapporten viser hvordan sosiale medier og nettsider blir blokkert og nettrafikken blir overvåket i Tyrkia, der stadig flere havner bak lås og slå.

– Rapporten om sensur i det digitale rom i Tyrkia viser regimets sjokkerende mangel på tillit til egne innbyggere og gjør folks dype frykt for undertrykkelse og manglende rettssikkerhet berettiget, konstaterer William Nygaard, som er president i PEN Norge.

Fakta om PEN

  • PEN International er en internasjonal litterær forening stiftet i England i 1921. Forkortelsen står for «Poets, Essayists and Novelists».
  • Har hovedkontoret i London.
  • I tillegg til å være en internasjonal litterær forening er bevegelsen et kamporgan også for forfattere, journalister og andre skribenters rett til ytringsfrihet.
  • Norsk PEN ble stiftet i 1922.

(Kilde: Norske PEN/PEN International)

Powered by Labrador CMS