Mens tyrkiske medier er under økende press, hevder landets regjering at det er full pressefrihet

Men OSSE er ikke enig, og uttrykker økt bekymring etter AKPs valgseier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Ankara (NTB-AFP-Reuters): Tyrkia har full pressefrihet, hevder landets visestatsminister Yalcin Akdogan. Vesten er ikke enig og mener AKP alt har strammet grepet etter helgens valgseier.

– Mediene er ikke under press. Ingen tvinges til taushet her i landet, sier Akdogan.

Regjeringspartiet AKP kom styrket ut av søndagens valg i Tyrkia og er under økende kritikk fra Vesten, blant annet som følge av manglende pressefrihet.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) hadde manglende pressefrihet som et av ankepunktene etter søndagens valg i landet, og USA gir også uttrykk for bekymring over myndighetenes skremselstaktikk overfor journalister.

Pågrep redaktør

Mandag pågrep tyrkisk politi redaktøren i tidsskriftet Nokta i Istanbul, som oppsummerer helgens valg under tittelen «Starten på borgerkrig i Tyrkia».

Politiet slo også til mot tidsskriftet i september og anklaget det for å oppfordre til kriminelle handlinger fordi det trykket en satirisk tegning av Recep Tayyip Erdogan.

– Tjener dere demokratiet, eller vil dere ha et kupp, var Akdogans budskap til Nokta mandag.

– Pressemoral går hånd i hånd med pressefrihet. Dere fornærmer alle, dere ønsker å styrte regjeringer, dere vil konfiskere de største selskapene og deretter vil dere gå ut og rope høyt. Vi kan ikke ha det slik, sa Akdogan.

Økende press

Tyrkiske medier har vært under økende press de siste månedene. Flere journalister er pågrepet, andre er angrepet og rasende AKP-tilhengere har flere ganger forsøkt å storme redaksjonslokalene til storavisen Hurriyet.

Rett før valget stormet politiet to TV-stasjoner som knyttes til en av Erdogans politiske erkefiender, den islamske predikanten Fethullah Gulen, som har levd i eksil i USA siden 1999.

Kupp-anklager

Erdogan beskylder Gulen for å ha stått bak da tyrkisk påtalemyndighet for to år siden anklaget folk som står Erdogan nær, for korrupsjon.

Erdogan oppfattet granskingen som et kuppforsøk, og kaller de involverte en terrorcelle i statsadministrasjonen.

I januar åpner rettssaken mot Gulen, som risikerer å bli dømt til 34 års fengsel in absentia dersom han blir funnet skyldig i tiltalen om kupplaner.

Pågrep moderate islamister

Tirsdag pågrep tyrkisk politi også 44 tilhengere av en moderat islamsk bevegelse som er kritisk til Erdogan.

Ifølge nyhetsbyrået Dogan slo politiet til i 18 provinser, blant annet i kystbyen Izmir.

Det er utstedt arrestordre på 57 menn, og blant de 44 som ble pågrepet tirsdag var det tre tidligere guvernører og en tidligere polititopp i Izmir som anklages for å ha lekket hemmelige dokumenter til Gulen.

Flyangrep

Samtidig med at myndighetene slår til mot medier og moderate islamister, var valglokalene knapt nok stengt før tyrkiske kampfly på nytt gikk på vingene for å angripe påståtte PKK-mål sørøst i Tyrkia og i Nord-Irak.

Ifølge det tyrkiske forsvaret var angrepene rettet mot PKKs skjulesteder og våpenlagre, blant annet i Hakkari-provinsen sørøst i Tyrkia.

I byen Silvan, der PKK står sterkt, ble det tirsdag innført portforbud i flere bydeler, ifølge sikkerhetskilder.

Powered by Labrador CMS