EMD: Tyrkia brøt menneskerettighetene da de blokkerte YouTube

Stengte tilgangen i over to år. Får kjeft fra menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. 

Publisert Sist oppdatert

Strasbourg (NTB-AFP): Tyrkia brøt menneskerettighetene da landet blokkerte tilgangen til YouTube i over to år, konkluderer Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

I 2007 vedtok en tyrkisk domstol at landets innbyggere ikke skulle ha tilgang til videonettstedet YouTube mellom mai 2008 til oktober 2010.

Årsaken var ti videoer som var lagt ut på nettstedet og som ble ansett som fornærmende mot Tyrkias grunnlegger Mustafa Kemal Atatürk

Men å blokkere tilgangen til YouTube var brudd ytringsfriheten, konkluderer Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i en kjennelse tirsdag.

– Å blokkere brukeres tilgang til YouTube uten lovlig grunnlag krenket rettigheten til å motta og viderebringe informasjon, står det blant annet i kjennelsen.

Den årelange utestengelsene fra YouTube og tusenvis av andre nettsider har vakt bekymring om vilkårene for ytringsfriheten under daværende statsminister og nåværende president Recep Tayyip Erdogan, som kritiseres for å bli mer og mer autoritær.

Før blokkeringen av siden, var YouTube den femte mest populære nettsiden i Tyrkia.

Myndighetene i landet blokkerte også tilgangen til Twitter og YouTube i mars 2014 etter at nettstedene ble brukt til å spre en strøm av lydfiler som indikerte at Erdogan og hans indre krets ble gransket for korrupsjon.

Powered by Labrador CMS