27. mars var Sverigedemokratenes leder Jimmie Åkesson en av gjestene i «Skavlan» på NRK og SVT. I Norge reagerte mange må intervjustilen og spørsmålene partilederen fikk, og hele 3600 klager skal behandles i Kringkastingsrådet i dag, torsdag 23. april.
I forkant av klagebehandlingen tar programleder Fredrik Skavlan bladet fra munnen og forsvarer programmet.
I en kronikk i VG forsvarer Skavlan både at Åkesson ble intervjuet, og hvordan han ble det. Og skriver blant annet:
Partiet tok så selv kontakt torsdagen før innspilling med beskjed om at han nå var klar for å gi et intervju. Redaksjonen ble dessuten informert av Åkesson selv om at også hans psykolog mente han var klar for å gi intervjuer igjen.
Å bestride Jimmie Åkesson selv, hans parti og behandlende psykolog på dette punkt ville vært en umyndiggjøring av Åkesson. Han er en av Sveriges mest erfarne partiledere og vet godt hva en TV-opptreden innebærer. I dette tilfellet var den også partiets lansering av hans comeback, sammen med et stort avisintervju senere samme uke.
Skavlan peker også på det faktum at Åkesson selv ikke følte seg «særskilt fornedret» etter intervjuet. Og mener norske reaksjoner skyldes at man ikke forstår Sverigedemokratenes historie, utspring eller stadige hatefulle og rasistsike ytringer.
Programlederen svarer også at «selvsagt forskjellsbehandles gjestene». Politikere som Gerd-Liv Valla og Per Sandberg har fått merke det, påpeker Skavlan.
- Aktualitet og kontekst avgjør. Og iblant får fredagskosen rett og slett vike, mener han. Og slår fast:
Så ja, vi forskjellsbehandler folk. Desto viktigere er det at vi utviser balanse over tid, slik NRK-plakaten krever. I en meningsmåling utført av Norstat i 2013 ba man publikum gjette hvor programlederen selv står politisk. Svarene plasserte meg omtrent like mye til venstre som til høyre.
Programlederen avslutter kommentaren med å slå fast at Skavlans tv-show står i en tradisjon for den romslige sjangeren talkshow, med både «humor, alvor, hygge og konfrontasjon». Men at det ikke er så lett:
Mange vil i teorien være enige om at NRK har et særskilt ansvar utover det å underholde. At vi også skal utfordre, engasjere, overraske og provosere. Problemene oppstår når vi faktisk gjør det.