PST-sjefen ble ikke varslet om filmbeslaget hos regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen

Men hun forsvarer like fullt beslutningen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB-Bibiana Piene): Sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Benedicte Bjørndal ble ikke orientert da en underordnet besluttet å gå til hastebeslag av filmopptak hjemme hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen.

Det kom fram da Bjørndal innkalte til pressekonferanse fredag etter at Oslo tingrett ga PST medhold i at beslaget var riktig. Sikkerhetstjenestens øverste sjef ble først orientert dagen etter beslaget, som har ført til en storm av kritikk mot PST, blant annet fra flere presseorganisasjoner og Fritt Ord.

PST-sjefen forsvarer imidlertid beslutningen.

– Jeg stiller meg 100 prosent bak de vurderingene som ble gjort, sier Bjørndal, som også understreker at alle prosedyrer ble fulgt da ransakelsesordren ble gitt. Men hun signaliserer samtidig at hun gjerne skulle vært varslet på forhånd.

– Jeg tror det er klart for alle at om tiden er der, så involverer man sjefen for PST, sier hun.

Hasteelement

Det var etter kontortid 8. juni at beslutningen om å ransake hjemmet til Rolfsen og ta beslag i upublisert opptaksmateriale til en dokumentarfilm om Ubaydullah Hussain og det norske ekstremistmiljøet, ble fattet.

I materialet er det også opptak av 18-åringen som er varetektsfengslet, siktet for forsøk på å slutte seg til ekstremistgruppen IS i Syria. 18-åringen ble pågrepet samme dag som PST beslagla filmopptakene.

Razziaen ble gjennomført med klarsignal fra embetsleder Jan Glent i Det nasjonale statsadvokatembetet fordi PST mente det ikke var tid til å vente på en rettslig beslutning om materialet.

– Det er elementer i saken som tilsa at det kunne skje forspillelse av bevis. Derfor hastet det, sier Bjørndal til NTB. Hun ønsker ikke å utdype saken, men understreker at Rolfsen selv er utenfor mistanke.

Terrorrekruttering

Ifølge PST-sjefen er det grunn til å tro at opptakene inneholder bevis for forsøk på rekruttering til en terrororganisasjon.

Trass i tingrettens kjennelse har PST ennå ikke hatt mulighet til å gå gjennom materialet. Rolfsen og hans advokat Kim Gerdts har anket vedtaket og begjært oppsettende virkning.

Gerdts sier han ikke ble overrasket over fredagens kjennelse.

– For så vidt ikke. Jeg var forberedt på at det kunne gå begge veier, sier han til NTB og legger til at de håper å få medhold etter hvert.

Terror vs. kildevern

PST-beslaget har for alvor satt prinsippet om journalisters rett til kildevern på dagsordenen. Bjørndal erkjenner at saken har store dilemmaer, men ville fredag ikke svare på om hun ville tatt samme beslutning dersom saken gjaldt ransaking av en større redaksjon.

– Jeg ønsker ikke å spekulere i det som er en hypotetisk situasjon, sier hun. PST-sjefen mener også at i denne saken slo ikke kildevernet inn fordi politiet allerede hadde kjennskap til kilden.

På spørsmål fra NTB om terrorfaren innebærer at man må gi hevdvunne prinsipper som kildevern på båten, sier Bjørndal:

– Lovgiver har åpnet for at politiet ved visse situasjoner kan gjøre slike beslag, ved vektige samfunnsinteresser. Men det er svært sjelden at PST finner dette nødvendig.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS