Ny lov gir Putins menn makt til å lagre samtaler, meldinger, bilder og filmer

Tirsdag møtte myndighetene motbør fra demonstranter, som mener antiterrorlovene krenker nettfriheten og retten til privatliv.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Moskva (NTB-AFP): Flere hundre mennesker deltok tirsdag i en protest mot Russlands nye antiterrorlovgivning, som de sier krenker nettfrihet og deres grunnlovsfestede rett til privatliv.

Endringene i loven, som president Vladimir Putin undertegnet i juli, gir etterretningsapparatet større makt ved å pålegge teleoperatører å lagre brukernes samtaler, meldinger, fotografier og videoer i seks måneder, foruten metadata i tre år.

Operatørene pålegges også å gi etterretningen tilgang til disse dataene og alle nødvendige krypteringsmekanismer. I tillegg blir flere minstealderen senket til 14 år for enkelte lovbrudd, og straffen forlenget for for eksempel støtte til terror på nettet.

– Dette er en betydelig trussel mot den russiske grunnloven, sa bloggeren Anton Nossik til demonstrantene.

Ifølge en AFP-fotograf var et tusentall personer til stede på demonstrasjonen, som til arrangørenes store fortørnelse måtte avholdes i en park i utkanten av Moskva.

Den nye lovgivningen sendte sjokkbølger gjennom internett- og telekom-næringen, og Edward Snowden brøt sin selvpålagte forsiktighet om russiske forhold for å fordømme de nye lovene.

Powered by Labrador CMS