Ny lov gir Putins menn makt til å lagre samtaler, meldinger, bilder og filmer

Tirsdag møtte myndighetene motbør fra demonstranter, som mener antiterrorlovene krenker nettfriheten og retten til privatliv.

Publisert Sist oppdatert

Moskva (NTB-AFP): Flere hundre mennesker deltok tirsdag i en protest mot Russlands nye antiterrorlovgivning, som de sier krenker nettfrihet og deres grunnlovsfestede rett til privatliv.

Endringene i loven, som president Vladimir Putin undertegnet i juli, gir etterretningsapparatet større makt ved å pålegge teleoperatører å lagre brukernes samtaler, meldinger, fotografier og videoer i seks måneder, foruten metadata i tre år.

Operatørene pålegges også å gi etterretningen tilgang til disse dataene og alle nødvendige krypteringsmekanismer. I tillegg blir flere minstealderen senket til 14 år for enkelte lovbrudd, og straffen forlenget for for eksempel støtte til terror på nettet.

– Dette er en betydelig trussel mot den russiske grunnloven, sa bloggeren Anton Nossik til demonstrantene.

Ifølge en AFP-fotograf var et tusentall personer til stede på demonstrasjonen, som til arrangørenes store fortørnelse måtte avholdes i en park i utkanten av Moskva.

Den nye lovgivningen sendte sjokkbølger gjennom internett- og telekom-næringen, og Edward Snowden brøt sin selvpålagte forsiktighet om russiske forhold for å fordømme de nye lovene.

Powered by Labrador CMS