Først sørget Ap for mer hemmelighold. Nå vil Raymond gi stipend til mer lokal journalistikk

Oslos nye byråd vil ha økt offentlig interesse om politikken de skal holde hemmelig.

Publisert Sist oppdatert

Ap, SV og MdG skriver i den nye byrådserklæringen at de vil «utlyse stipender for journalister og bloggere som skriver om arbeid i bystyret og bydelene».

Det melder NRK.no, som siterer påtroppende byrådsleder Raymond Johansen slik:

– Vi er opptatt av å skape økt offentlig interesse for det som foregår i Oslo. Det er et stort demokratisk problem at befolkningen har lite kunnskap om det som foregår og vi mener dette kan være et virkemiddel mot det problemet.

Tiltaket møter dog ingen jubel fra presseorganisasjonene.

Både fordi man er skeptisk til om dette fører til mer uavhengig journalistikk, og fordi Ap selv nettopp fikk Stortinget til å vedta mer hemmelighold i byrådskommuner.

– Det er fullstendig galskap at de på en side vil betale folk for å drive kritisk journalistikk, mens de på en annen side stemmer for å gjøre arbeidet til journalistene mye vanskeligere, sier generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening til NRK.

Johansen avviser denne kritikken som «tull og tøys». 

– Det skaper et krevende forhold mellom de som bestiller journalistikken og de som lager den. Det kan fort bli vanskelig for journalisten å være kritisk til byrådet når det er byrådet som er arbeidsgiveren. Vil vil heller se tiltak som bedrer økonomien i bransjen, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund.

Powered by Labrador CMS