Lokalavis gikk 5,4 millioner i minus i fjor. Nå håper Odd Reidar Øie å selge trykkpressa til Afrika for å redde drifta

Sør-Varanger Avis legger ned trykkeri, kutter årsverk - og må skaffe frisk kapital før 1. oktober.

Publisert Sist oppdatert

Sør-Varanger Avis, som kommer ut tre dager i uka i Kirkenes og med Russland som nærmeste nabo, har etter flere tunge år virkelig møtt veggen:

På en ekstraordinær generalforsamling før helga ble regnskapet for 2015 omsider gjort opp, med et årsresultat på minus 5,4 millioner kroner.

Det meste av dette knytter seg til en nedskriving på 4,5 millioner kroner, av en trykkpresse avisa kjøpte for seks år siden.

Men også drifta gikk i minus, og inntektene sank fra 16,8 millioner kroner i 2014 til 15,8 millioner i 2015. Så sent som i 2011 var inntektene på nær 18,5 millioner kroner.

Selger trykkpressa og kutter årsverk

iFinnmark.no omtalte fredag generalforsamlingen, som kommer etter lengre tids usikkerhet rundt fremtidig drift.

Avisinvestor Odd Reidar Øie, som er avisas største aksjonær, har gått inn som styreleder i avisa. Altapostens direktør Tor Sara er også konstituert som daglig leder. For å sikre videre drift må avisa ifølge iFinnmark nå gjennomføre flere grep:

  • Styret har vedtatt å avvikle både teknisk avdeling, førtrykk og trykkeri, hvilket tilsvarer en nedbemanning på sju årsverk. Det skal også inkludere to selgere, ifølge en tidligere sak fra iFinnmark.
  • Hvis avisa flytter trykkingen ut av huset, er håpet å få noen kroner for trykkpressa. Men den er knapt verdt noe lenger, antydet Øie på generalforsamlingen. Muligens koster det mer å transportere den enn man får betalt.

– Det er en viss mulighet til å få solgt den til Afrika for 700-800.000 kroner, sa Øie, ifølge iFinnmark.

  • Problemet er imidlertid at avisa fortsatt har rundt 10 millioner i gjeld på pressa. Egenkapitalen er tapt, og avisa trenger «minst et par millioner» i frisk kapital for å få hodet over vannet og tilfredstille kreditorene - der Sparebank1 Nord-Norge er først og størst.

Avisinvestor Øie sier han kan vurdere å gå inn, men er avhengig av at også lokale investorer gjør det.

Under informasjon og regnskapstall for selskapet. For ordens skyld: 2015-tallene er ikke registrert i Brønnøysund ennå.

Powered by Labrador CMS