Tirsdag kom Revidert nasjonalbudsjett (RNB), hvor det ble klart at Fagpressen må holde igjen nullmoms-jubelen litt til.
I dokumentene skriver regjeringen at de vil likestille elektroniske utgivelser med papirutgaver, men lenger ned i dokumentet sier de at fritaket for elektroniske tidsskrift ikke skal omfatte dynamiske elektroniske publikasjoner - og at tidsskriftet må følge en utgivelsesplan.
Både Fagpressen, Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) har reagert på formuleringene i RNB.
– Har også stilt spørsmål
Mediepolitisk talsperson i Høyre, Tage Pettersen, sier at han også stusset over formuleringene, men tør ikke gi noen løfter om at det vil bli endringer.
– Jeg har også stilt spørsmål ved formuleringene. Jeg velger å se det på som at man nå må bruke tiden frem til 1. juli for å få på plass en forskrift, som vi forhåpentlig kan få til noen justeringer i - i tråd med det som er den politiske intensjonen, sier Pettersen til Medier24.
Pettersen er opptatt av at man må ha fokus på framtidens tidsskrifter, når man nå skal gjøre endringer i regelverket.
– Når vi gjør denne endringen, må det handle om at vi skal legge til rette for morgendagens elektroniske tidsskrift, ikke gårsdagen, sier han og viser til at det er viktig at både politikerene og bransjeorganisasjonene jobber med å få på plass en forskrift som sikrer likebehandling.
Pettersen understreker likevel at han skal gjøre sitt for å sikre at forskriften blir best mulig.
– Jeg skal gjøre mitt, både overfor regjeringen og finanskomiteen på Stortinget, sier han og oppfordrer samtidig
– Hensikten har ikke nå vært å utvide fritaket
Statssekretær Jørgen Næsje (Frp) opplyser i en e-post til Medier24 at intensjonen med forslaget handler om å likestille elektroniske og trykte tidsskrifter - ikke å utvide fritaket til å også gjelde dybdejournalistikk.
– Regjeringen ønsker å likestille trykte og elektroniske tidsskrifter. Samtidig bør det være begrensninger i hvor mye en publikasjon kan endres, for at det fortsatt skal sies å være et tidsskrift, skriver Næsje til Medier24.
Han understreker videre at hensikten bak forslaget ikke har vært å utvide momsfritaket.
– Hensikten har ikke nå vært å utvide fritaket til å gjelde såkalt dybdejournalistikk mer generelt, men å sørge for at tidsskrifter i elektronisk form får fritak fra merverdiavgift, på lik linje med de trykte i dag. Likebehandling mellom disse er intensjonen. Nærmere avgrensning vil vi komme tilbake til i forskriften, skriver han.