Sjefredaktør og direktør Mads Yngve Storvik i NTB.
Sjefredaktør og direktør Mads Yngve Storvik i NTB.

Varslere meldte fra om mulige brudd på skatteregler i NTB. To medarbeidere er fristilt mens saken undersøkes

– Foreløpig er det uklart hva som har skjedd, sier NTB-sjef Mads Yngve Storvik.

Publisert

NTB har iverksatt undersøkelser etter interne varsler om mulige feil i medieselskapets rapportering til Skattefunn-ordningen.

– Det er for tidlig å konkludere med at NTB har gjort noe galt. Men det er svært viktig for oss å ta det interne varselet på alvor. Vi vil følge alle rutiner som knytter seg til et slikt varsel, sier nyhetsbyråets sjefredaktør og administrerende direktør Mads Yngve Storvik.

NTB varslet skatteetaten mandag morgen om saken og får assistanse fra revisjonsselskapet BDO i de videre undersøkelsene.

 

Mulige feil 

Det var mandag for en uke siden at ledelsen i Norsk Telegrambyrå (NTB) ble gjort kjent med en mulig feilrapportering i forbindelse med ett av selskapets Skattefunn-prosjekter. Dokumentasjonen var knyttet til rapportering av interne timer brukt i anledning prosjektarbeidet.

Den mulige feilrapporteringen ble oppdaget ved gjennomgang av rapporten som skulle sendes inn til Skattefunn-ordningen i 2017.

– Funnene har også utløst et behov for å se på dokumentasjonen fra tidligere år og tidligere prosjekter, sier Storvik.

Skattefunn-ordningen ble etablert i 2002 i den hensikt å motivere norsk næringsliv til økt satsing på forskning og utvikling. Etter søknad til Forskningsrådet kan små og mellomstore bedrifter få 20 prosent av prosjektkostnadene som skattefradrag.

 

Medarbeidere fristilt 

Som følge av at all dokumentasjon knyttet til Skattefunn gjennomgås er to medarbeidere midlertidig og frivillig fristilt fra sine stillinger.

– Foreløpig er det uklart hva som har skjedd, og NTB har ikke konkludert med at noen har opptrådt kritikkverdig. Det skal den uavhengige gjennomgangen fra BDO finne ut av. Vi er svært opptatt av å ivareta disse to medarbeiderne i en vanskelig og krevende tid, sier Storvik.

Han understreker at de to selv ikke har hatt økonomisk vinning av den mulige feilrapporteringen, men at det er bedriften som har fått skattefordelen.

 

Erkjenner ikke feil

Av NTBs årsrapport fra 2016 går det fram at resultateffekten av Skattefunn-ordningen var på 3 millioner kroner i 2016 og 3 millioner kroner i 2015.

De to NTB-medarbeiderne erkjenner ikke å ha gjort noe feil.

– De mener de har håndtert dette på rett måte, men av hensyn til selskapet har de akseptert én ukes fristilling med lønn. Skattefunn-ordningen er meget komplisert, og selskapet har også benyttet seg av eksterne rådgivere, sier advokat Preben Haugmoen Mo i Føyen Torkildsen, som representerer de to NTB-medarbeiderne.

Powered by Labrador CMS