Politiet i arbeid. Operasjonssentralen til politiet.

Lei av Politiet på Twitter? Nå jobber de og NTB med splitter ny løsning for pressen

Politiet, Norsk Presseforbund og NTB jobber med å få på plass ny kommunikasjonskanal med politiet – kun for mediene.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

«Mediene ut mot politiet etter at det tok 4,5 timer å varsle om drap i Oslo», «Pressen i strupen på Politiet etter Twitter-svikt», «Stor undersøkelse blant journalister: Over halvparten er misfornøyd med politiet» og «To personer omkom i flystyrt. Men det tok flere timer før politiet svarte avisene». 

Det har ikke manglet på frustrasjon fra pressen når det gjelder kommunikasjonen med Politiet – ikke minst når det gjelder politiets valg om å bruke Twitter som informasjonskanal opp mot pressen. 

Medier24 har tidligere omtalt at politiet jobber med å opprette en egen kommunikasjonskanal opp mot mediene, men detaljene har vært uklare.

I styrepapirene til Norsk Presseforbund før styremøte fredag 17. januar kommer det fram at det har blitt avholdt møter mellom politiet og pressen for å se om man klarer å få på plass en prøveordning med en alternativ kommunikasjonskanal.

«Målet er å få satt i gang en prøveordning i Oslo med varsling til mediene via NTB. Tilgangen vil være brukerstyrt i likhet med tilgangen til domstolenes pressesider. Målet med prøveprosjektet er å få på plass en tilsvarende ordning over hele landet», skriver de.

 

– Jobber med en pilot

Kommunikasjonsdirektør i Politidirektoratet, Hilde Ebeltoft-Skaugrud, bekrefter at de jobber med å få på plass et prøveprosjekt sammen med NTB. 

I første omgang skal det gjennomføres i Oslo, med en intensjon om å utvide til hele landet, om prosjektet blir vellykket.

Kommunikasjonssjef Hilde Ebeltoft-Skaugrud 

– Det stemmer at vi jobber med en pilot og at vi har invitert NTB inn i dette arbeidet. NTB sitter på tekniske løsninger for distribusjon, og er sånn sett en naturlig sparrings- og samarbeidspartner for en pilot. Vi har hatt et møte, og skal ha et nytt i månedsskiftet. Foreløpig er dette kun på skissestadiet, så noe mer konkret kan jeg dessverre ikke være, skriver hun i en e-post til Medier24. 

Hun understreker at problematikken knyttet til kommunikasjon med pressen er noe de tar svært alvorlig og at de på sikt ønsker en løsning for hele landet. 

– Åpenhet er viktig for å bygge tillit, og informasjonsflyten mellom politi og presse skal forbedres og gjøres mer tidseffektiv for begge parter. Derfor jobber vi nå for å få denne piloten på beina i Oslo, men jeg understreker at vi ønsker en nasjonal løsning på sikt.

 

– En god idé

Mads Yngve Storvik, sjefredaktør og administrerende direktør i NTB.

Administrerende direktør og ansvarlig redaktør i NTB, Mads Yngve Storvik, sier at han mener det er en god idé å etablere en alternativ løsning for kontakt mellom politiet og pressen. 

– Overordnet synes vi at det er en god idé at vi i NTB, som en slags serviceinstitusjon for de aller fleste norske medier, er med på dette. Vi diskuterer om man for eksempel kan ha en form for sikker påloggingsfunksjon hos oss, sier han til Medier24.

Storvik understreker at de fortsatt er på skissenivå, at det fortsatt gjenstår mange avklaringer og at det ikke er klart når prøveprosjektet potensielt kan være i gang. 

Han forteller at de i NTB begynte diskusjonene internt om dette i bakkant av en debatt på Redaktørforeningens høstmøte i 2018, hvor politiet og pressen møttes til debatt om informasjonssituasjonen.

– Vi tok så kontakt med Politidirektoratet og spurte om de var interessert i å ha en dialog om dette, noe jeg opplever at de er positive til, sier han til Medier24. 

 

– Twitter er lite egnet 

– Noe av utfordringen med Twitter er at det er en lite egnet informasjonskanal opp mot pressen, ettersom politiet ikke kan si mer enn det de vil ha ut i offentligheten, sier han og bruker tilfeller hvor det er psykiatri inne i bildet som et eksempel., sier Storvik, og legger til:

– Si at politiet har en mulighet for å informere pressen om at de har en pågående aksjon, men at det dreier seg om psykiatri. Det ville ikke pressen gått videre med, men da hadde de visst hva situasjonen dreide seg om. 

– Å plassere redaktøransvaret tilbake hos redaktørene, slik at de kan gjøre vurderingene selv? 

– Ja, plassere ansvaret der det hører hjemme, sier Storvik kontant.

Powered by Labrador CMS