NTB har opptrådt kritikkverdig på punkt 3.2 i Vær Varsom-plakaten (VVP). Det slo Pressens Faglige Utvalg (PFU) fast i onsdagens møte.
«Falske nyheter»
Klager er Med Israel for fred (MIFF), en norsk interesseorganisasjon som ønsker «å skape en dypere og større sympati for Israel og det jødiske folk», som klager med samtykke fra den israelske ambassaden.
Klager anfører brudd på både punkt 3.2 og 4.13 i Vær Varsom-plakaten (VVP), som krever at mediene skal kontrollere at opplysninger er korrekte, og at feil rettes og eventuelt beklages. Klager mener NTB også har latt Amnestys generalsekretær komme med «en serie sterke beskyldninger mot Israel», som israelske talspersoner ikke har fått imøtegå samtidig, eller fått gitt tilsvar til.
NTB avviser brudd på god presseskikk.
«MIFF anklager NTB for å viderebringe «falske nyheter» fra den palestinske selvstyremyndigheten. I vår dokumentasjon har vi vist at det var legitimt å belyse dette spørsmålet.»
Ømtålig tema
PFU mener NTB har opptrådt kritikkverdig på punkt 3.2, men at saken ikke utløser samtidig imøtegåelse.
– Det er ingen tvil om at noen av de påstandene som fremmes i noen tilfeller kan oppleves som sterke beskyldninger. Men det må ses i lys av saken. Det må være en annen takhøyde når man kritiserer stater og myndigheter i en offentlig debatt, sier Ellen Opheim .
Ingrid Rosendorf Joys påpeker at temaet også er svært ømtålig og politisk betent.
– Israel-Palestina-debatten er en debatt som gjør at partene ganske raskt går ned i skyttergravene når det diskuteres.
I sin uttalelse skriver PFU at «Selv om imøtegåelsesretten ikke ble utløst, og PFU heller ikke finner direkte feil av den typen som må rettes, mener utvalget at omtalen er presseetisk problematisk når slike opplysninger som klager har pekt på, er utelatt. Slik utvalget ser det, var dette relevant informasjon som burde vært tatt med for å belyse saken bredere.»