Avtroppende nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes i nyhetsbyrået NTB.

5.000 døgn som redaktør i NTB ble nok. Nå vil Ole Kristian Bjellaanes jobbe «på gulvet»

- Jeg har ingen karriereplan, men jeg vil skrive, for jeg har en journalistisk ambisjon.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I dag ble det klart at nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes i NTB forlater jobben fra nyttår. Bakgrunnen er manglende motivasjon.

Medier24 møter 53-åringen i NTBs lokaler i Oslo sentrum. Flere ganger under intervjuet kommer ansatte bort med smil og en klapp på skuldra.

«En voksen avgjørelse», uttalte sjefen. «Vi respekterer valget», sier klubben.

– Denne jobben er altoppslukende, sier Bjellaanes.

Han er preget over nettopp å ha stått foran de ansatte og gitt beskjeden som han har tenkt på de siste månedene. For nå måtte han bare gjøre noe annet.

– Jeg er ikke utmattet og jeg føler meg ikke som en gammel mann, men alle som har vært med på den utviklingen vi har hatt de siste årene, vil naturlig nok kjenne på litt slitasje. Men først og fremst har jeg et ønske om å ta løs på andre oppgaver.

Heller nyheter enn teknologi

I april har Bjellaanes jobbet i nyhetsbyrået NTB i 25 år og 14 av dem i redaksjonsledelsen. Der har det handlet om nyhetsarbeid, presseetikk, utvikling av organisasjonen og et konstant fokus på å ha fornøyde kunder – altså resten av pressen.

Nå er tiden inne for å slippe til en annen – og det blir ingen ringere enn utviklingsdirektør Geir Terje Ruud, som har jobbet flere år i VG, men også som digitalredaktør i danske Ekstra Bladet.

Sistnevntes kompetanse blir svært viktig i utviklingen av nyhetsfaget framover, tror Bjellaanes. Og han er trygg på at han selv ikke har den tilstrekkelige interessen for akkurat den delen av faget nå.

– Jeg har jobbet ganske mye med utvikling også, men det er det journalistfaglige som er min sterkeste side. For å følge med på alt det andre, så krever det at man alltid er fram i skoene på utvikling og teknologi. Det nytter ikke hvis ikke nyhetsredaktøren ikke er med på det. Derfor er det bra at Geir Terje kommer inn med en fot i hver verden. Jeg tror de rollene vil smelte sammen på sikt, sier han.

– Har du følt deg som en sinke?

– Nei, ikke en sinke, men jeg har kjent at motivasjonen min ikke er like sterk som den var før. Jeg føler meg ikke som en sinke, men jeg tenker at andre kan gjøre en bedre jobb enn meg her.

– Måtte klype meg i armen

Avtroppende nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes i nyhetsbyrået NTB.

53-åringen begynte i NTB som journalist i 1993. Før det hadde han erfaring fra Agderposten, Nationen, VG og Dagbladet. Og i nyhetsbyrået har han gjort mye. Men det aller morsomste skjedde i tiden som nyhetsbyråets korrespondent i Brussel.

– Jeg måtte klype meg i armen nærmest hver eneste dag over hvor gøy det var. Jeg har veldig mange gode kolleger og spennende utfordringer nå også, men tre år i Brussel var et absolutt høydepunkt enn så lenge i NTB.

Han oppsummerer valg, politikk og breaking news som mest interessant gjennom årene i byrået.

– Det gir nødvendige adrenalininnsprøytinger i en redaksjon å dekke store saker. For meg personlig har det vært et kick å kunne levere på oppdraget fra kundene. En svært stor del av jobben min har gått med på å sørge for at kundene er fornøyd, for hvis de ikke liker jobben vi gjør, så har vi tapt.

Mest krevende beslutning

Bjellaanes kom tilbake til NTB som nyhetssjef i 2001 etter jobben i Brussel, før han i februar 2005 tiltrådte som nyhetsredaktør. I denne perioden har han hatt ansvar for nyheter, tema, sport og nyhetsoperasjonen i Sydney som tar seg av NTBs nattjeneste.

Og det sistnevnte framstår som en viktig – og utfordrende – del av hva Bjellaanes sitt oppdrag har gått ut på.

– Opprettelsen av kontoret i Sydney har vært en av de mest krevende beslutningene jeg har tatt. Det ble mye motstand. NTB var først ute, men nå har flere kommet til og det viser seg å være en ordning som har vært vellykket, til tross for utfordringer. Det er fornuftig at vi kan levere tjenester for kundene våre når de sover – og det er lurt at det skjer et sted det er dagslys.

– Har støyen lagt seg? 

– Jeg opplever at den støyen har lagt seg og at det nå heller er et faglig fokus på å levere best mulig derfra. Jeg mener det er helt avgjørende at vi er fortsatt evner å være et 24 timers nyhetsbyrå.

Bjellaanes forteller at noe av det mest krevende han har gjort som nyhetsredaktør hva gjelder det publisistiske, er å ta løpende avgjørelser under 22. juli-saken. NTBs kontorer ble også rammet av terrorangrepet – og det å flytte hele redaksjonen under et attentat – og samtidig levere et godt nok produkt – var krevende for hele organisasjonen.

I nyere tid opplevde 53-åringen Trond Giske-saken som utfordrende.

– Vi måtte finne en riktig måte for oss å angripe problemstillingen på, i et sakskompleks med mange parter – og der det var uhyre viktig å være kritisk til valg av kilder. Det framstår i ettertid som både krevende og spennende å ha jobbet med.

Dette vil han jobbe med

1. januar 2019 forlater han stillingen. Da går han over i en rolle hvor han skal jobbe med utvalgte prosjekter – og følge ekstra med på presseetikken. Men på sikt kan det være interessant å jobbe med andre ting.

– Må det være i NTB?

– Jeg har ikke lagt noen karriereplan, men det må ikke være det. Men jeg har en journalistisk ambisjon. Det er i så måte ikke fremmed for meg å gå tilbake «til gulvet».

– Hva er ambisjonen?

– Det er noe som må modnes litt, men jeg vil jobbe med journalistikk igjen – og gjerne skrive. 

– Kan det bli aktuelt å bli korrespondent igjen?

– Vi får se om det kan bli aktuelt. Det er mange ting som skal klaffe. 

– Hva med politisk journalistikk på Stortinget?

– Det kan også være interessant. Men vi får se.

Opplever støtte fra ansatte

Klubbleder Grethe Brandsø for de NJ-organiserte i nyhetsbyrået NTB.

Denne uka ble det klart at 13 av 112 ansatte i NTB har opplevd mobbing og trakassering, ifølge en medarbeiderundersøkelse. Sjefredaktør Mads Yngve Storvik uttalte til Medier24 at han ser svært alvorlig på saken.

Nyhetsredaktør Bjellaanes avviser at hans avgang har noe som helst med dette å gjøre.

– Det er tilfeldig at min avgjørelse faller på rundt samme tid. Jeg har på ingen måte følt at det er noe krav om at jeg skal forlate min stilling, verken fra de ansatte eller hos mine ledere. Jeg føler en enorm støtte fra alle ansatte i NTB angående min beslutning.

Klubbleder Grethe Brandsø i NTB sier at de ønsker ham lykke til videre.

– Ole Kristian har jobbet her i 14 år han nyter stor nyhetsfaglig respekt. Vi respekterer valget hans om å tre til side nå og jeg ønsker både han og konstituert nyhetsredaktør lykke til.

– Hvordan blir det for dere å ha en midlertidig situasjon?

– Det må vi tåle. Vi har nyhetsledere under også som kommer til å gå sin vante gang, så har vi utrolig mye kompetente folk som har vært her i mange år og som kan jobbene sine til fingerspissene. Jeg har full tillit til at mine kolleger gjør en god jobb, selv om vi har en konstituert nyhetsredaktør, sier Brandsø.

Stolt over egen innsats

Bjellaanes sier han er stolt over å jobbe i NTB. Og på spørsmål om han er stolt over sin egen innsats gjennom disse årene, så er svaret:

– Ja, det må jeg si. Stolthet er ikke en følelse man kjenner på konstant, men om jeg nå får beskjed om å kjenne på det, så tror jeg at jeg kan si at jeg har bidratt til organisasjonen på en god måte. Jeg har jobbet sammen med utrolig mange flinke folk som er svært dedikerte og stolte over å jobbe her. 

– Vi har en veldig god lagånd, der alle ønsker å dra i samme retning. Vi er ikke enige om alt og det er kontroverser her som alle andre steder, men alt i alt så ønsker alle her å gjøre en god jobb og levere på oppdraget. Og det gjør vi – hver dag.

Se live-intervju med Bjellaanes, Storvik og Ruud her: 

Powered by Labrador CMS