NRK-ledelsen har reist for 6,8 millioner de siste seks årene

Elleve direktører i NRK har levert reiseregninger for nesten sju millioner kroner de siste seks årene. Kringkastingssjefen alene har reist for over en million den samme perioden.

Publisert

Det er Nettavisen som har kartlagt reisevanene til kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og ti andre ledere i NRK.

Siden Eriksen fikk jobben som kringkastingssjef i 2013, har han levert reiseregninger for 1.014.747 kroner. Det største enkeltoppgjøret er på 42.043 kroner fra mars 2017 og stammer fra en todelt reise på elleve dager til København og møte med andre kringkastingssjefer og videre til konferansen South by Southwest i Austin, Texas i USA.

Oversikten viser videre en rekke reiser med en kostnad fra 17.000 og opp til 37.000 hvor kringkastingssjefen har deltatt på flere store idrettsarrangementer som OL i Sotsji og Fotball-VM i Brasil og Russland.

Kringkastingssjefen vil selv ikke kommentere reiseregningene.

– Reisene er planlagt og gjennomført fordi de er nødvendige tjenestereiser, og de godkjennes og revideres i forhold til NRKs regelverk. Kringkastingssjefen ser det ikke som naturlig at han utover dette begrunner tjenestereisens legitimitet og innhold, skriver Hilde Ebeltoft-Skaugrud i en epost til Nettavisen.

De til sammen elleve direktørene i NRKs toppsjikt har levert reiseregninger på 6,8 millioner kroner i perioden fra 2013 til 2018. Det er direktør for NRK Samisk, Mona Solbakk, som har de høyeste reiseutgiftene av alle i ledergruppa, med nesten 1,2 millioner kroner i leverte reiseregninger

Kringkastingssjefen er på andreplass, fulgt av juridisk direktør Olav Nyhus, som har levert reiseoppgjør for 878.505 kroner fra 2013 til 2018.

 

– Høyere presisjon

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen skriver via sin kommunikasjonsavdeling, følgende i en epost til Medier24 etter publisering av denne saken: 

«Det er selvsagt opp til Nettavisens redaktør å sette standarden for avisas journalistikk. Men når Espen Teigen skriver at NRK-sjefen, altså jeg, har reist for over en million «de siste årene», kunne han skrevet i teksten at dette er over en periode på 6 år.  Det er mer presist. Jeg skal selvsagt ikke spekulere i om Teigen bevisst prøver å skape et bestemt inntrykk. Men høyere presisjon, når man har grunnlag for det i fakta, hever alltid den journalistiske kvaliteten.

Nettavisen skaper for øvrig et inntrykk av at Teigen nærmest har drevet avslørende journalistikk. NRK har mottatt hyggelige e-poster der Teigen har takket for hjelpen når han ba om å få utlevert reiseregninger, lønninger, og mye annet. NRK praktiserer alltid offentlighet og åpenhet om dette og gir disse dokumentene til alle som ber om det. Det er korrekt at jeg har gitt kommentar via e-post, men halve kommentaren er utelatt. Det er det selvsagt helt opp til journalisten å bestemme. Men kringkastingssjefens reiseregninger er altså offentlige dokumenter og tilgjengelige for alle. Alle står dermed fritt til å publisere dem og vurdere dem. Å diskutere dem detaljert med Nettavisen, gir imidlertid liten mening: Hva ville gitt mest nytte for NRK, at jeg deltok på et internasjonalt møte med andre kringkastingssjefer, eller at jeg lot det være?

De aller fleste reisene mine går forøvrig til steder som Førde, Karasjok, Lillehammer, Alta og Kristiansand.  Flotte steder, der NRK lager innhold for publikum over hele landet.  Det er selvfølgelig også derfor direktøren for NRK Sápmi, Mona Solbakk, har høye reisekostnader. NRK Sápmi har hovedkontor i Karasjok og Mona Solbakk er en del av toppledelsen i NRK, med hyppige møter i Oslo. Gitt flyprisene fra Finnmark er det ikke til å unngå at reisekostnadene over flere år blir betydelige». 

 

Powered by Labrador CMS