NRK har politianmeldt det de mener er et forsøk på å hacke seg inn NRKs systemer gjennom datamaskinen til en reporter i NRKs Dokumentar- og samfunnsavdeling.

NRK anmelder det de mener er et målrettet hackerforsøk

– Jeg ble urolig på vegne av kildene mine.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Da jeg oppdaget at noen hadde forsøkt å hacke meg, ble jeg først og fremst urolig på vegne av kildene mine, sier NRK-medarbeideren til Medier24.

Torsdag 20. mai leverte NRK politianmeldelse av det de mener er et forsøk på målrettet datainnbrudd hos én redaksjonell medarbeider i dokumentar- og samfunnsavdeling.

Det bekrefter redaktør Frank Gander i NRKs dokumentar- og samfunnsavdeling på Marienlyst.

NRK-medarbeideren håper politiet finner ut av saken.

– I arbeid med undersøkende journalistikk har man ofte kontakt med sårbare kilder. Det var en enorm lettelse da IT-avdelingen kunne meddele at forsøkene ikke hadde ført frem. Dette er et alvorlig angrep på kildevernet, og jeg håper at politiet finner ut hvem som står bak, sier reporteren til Medier24.

Redaktør Frank Gander i NRKs dokumentar- og samfunnsavdeling.

Oppdaget noe unormalt

Medarbeideren sier til Medier24 at vedkommende meldte fra til NRKs IT-avdeling etter å ha «oppdaget et unormalt påloggingsmønster».

Sikkerhetsavdelingen til NRK undersøkte maskinen, og fant at noen hadde forsøkt å ta seg inn gjennom det som omtales som et flerleddet sikkerhetssystem gjennom personlig konto.

– Uten å si for mye om våre systemer, kan jeg bekrefte at inngangen var via e-post. De hadde kommet ganske langt, i alle fall forbi første port, før forsøket ble oppdaget, sier Gander.

NRK sier angrepet ble avverget før vesentlig informasjon kom på avveie.

– Vi er sikre på at verken researchmateriale eller kilder er eksponert. Men vi ser alvorlig på angrepet, som ser ut til å være målrettet mot en enkelt journalist, sier Frank Gander.

– Fikk de tilgang til informasjon?

– Nei, det ble oppdaget før det kom så langt. Våre kilder kan være trygge på at våre sikkerhetssystemer virker, og at de kan være trygge i kontakten med oss, bedyrer Gander.

NRK vurderer sammenheng med jobb

Det siste året og i tiden etter nyttår har medarbeideren først og fremst arbeidet med journalistikk om religiøse miljøer.

– Vi har ikke holdepunkter for å si at innbruddsforsøket har noe med prosjektene vedkommende reporter jobbet med å gjøre, men vi kan ikke utelukke at det er en slik sammenheng, sier Gander.

Medier24 understreker at politiet ikke har åpnet etterforskning av det anmeldte forholdet, og at det følgelig ikke er grunnlag for mistanke mot noen. I lys av Ganders uttalelse har Medier24 likevel gitt de aktuelle religiøse miljøene tilbud om å kommentere saken.

De av de religiøse miljøene som har svart, har gitt tydelig uttrykk for at de reagerer mot enhver kobling mellom dem og slike forsøk på hacking, og at de oppfatter det som inkriminerende at de nevnes i sammenhengen.

Håper politiet vil prioritere saken

NRKs undersøkelser viser at ingen andre ble angrepet på samme vis i samme tidsrom. Selv om angrepet ikke førte frem, politianmeldte NRK forholdet.

– Etter at IT- og sikkerhetsavdelingen hadde gransket saken ble det besluttet å politianmelde saken, sier Gander.

Han sier NRK er opptatt av å komme til bunns i forsøk på inntrengning.

– Våre reportere og andre avdelinger som jobber med kritisk journalistikk, har kontakt med sensitive kilder og sensitivt kildemateriale. Dette prøver vi å sikre på alle mulige måter, sier Gander.

Gander sier det er flere år siden forrige gang NRK anmeldte slike forsøk. Han forventer at politiet følger opp, og viser at Riksadvokaten i 2018 uttalte at trusler mot journalister skulle prioriteres.

– Vi håper at politiet prioriterer å komme til bunns i denne saken i tråd med tidligere uttalte mål og prioriteringer fra Riksadvokatens side, som har betonet viktigheten av å bekjempe kriminalitet mot mediene for å sikre en fri og uavhengig presse, sier Gander.

Powered by Labrador CMS