Kringkastingssjefen visste ikke om «fake news»-stunt – nå varsler han evaluering

– Det er åpenbart at dette er en kontroversiell metode. Det er åpenbart at den blir diskutert og vi skal evaluere den, sier Thor Gjermund Eriksen i et intervju på NRK Nyhetsmorgen etter «Folkeopplysningen› sitt stunt på Lillestrøm.

Publisert

Saken oppdateres

Det siste døgnet har det stormet rundt NRK-programmet «Folkeopplysningen», og deres forsøk på å påvirke skolevalget ved Lillestrøm videregående skole. 

Forsøket på å påvirke elevene gjennom falske Instagram- og Facebook-kontoer får kraftig kritikk blant annet fra en rekke ungdomspartier, politikere, statsminister Erna Solberg og kommunalminister Monica Mæland

I et intervju med nyhetsmorgen på NRK sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen at han er glad for at vi nå diskuterer valg, og hva som kan påvirke valgene man tar. 

– Det var kanskje ikke tilsiktet, men nå er vi i full gang med å diskutere valg og hva som påvirker oss. Vi vet at framveksten av ny teknologi åpner for nye muligheter for manipulasjon og påvirkning., sier kringkastingssjefen på NRK. 

– Kontroversiell metode

Han sier at det er viktig å ha is i magen, og at programmet ikke skal sendes før om to måneder. 

– Det er ingen i publikum er utsatt for falske nyheter fra NRK. Dette programmet skal sendes om to måneder, og da vil jo premissene være annerledes, sier han og fortsetter: 

– Det er åpenbart at dette er en kontroversiell metode. Det er åpenbart at den blir diskutert og vi skal evaluere den, sier Eriksen videre. 

– Har NRK vært med på de redaksjonelle vurderingene, ville programlederen i NRK vite. 

– Ja, og jeg, som NRK-redaktør, er selvsagt like ansvarlig for innholdet i dette eksterne programmet, som i det som skjer på nyhetsmorgen. 

– Visste du om dette stuntet? 

– Jeg er ikke inne i hvert enkelt program, men dette har vært planlagt over lengre tid og vurdert, også av NRK. Jeg har ikke vært direkte inne i akkurat dette, sier han. 

Powered by Labrador CMS