PÅSKE: Denne gjengen lager Påskelabyrinten i 2017. Fra venstre: Kristin Gjervan Olsen, Eli Smeplass, Viggo Valle, Torbjørn Bjerkan og Eivind Motland.Erik Waatland
Denne gjengen samler 800.000 nordmenn foran radioen i påska. Og programleder Viggo Valle feirer nå 30 år i Påskelabyrinten
(TRONDHEIM): – Det er mange som sier at jeg ødelegger påsken for dem, for de kommer seg ikke ut på ski før langt utpå dagen, ler programleder Viggo Valle.
Denne artikkelen er fra april 2017, og gjentas til glede for både de samme og nye lesere!
Viggo Valle (62) fra Lofoten feirer 30 år som programleder i Påskelabyrinten - radioprogrammet som samler 800.000 nordmenn foran radioen i påska.
Vi møter 62-åringen og resten av redaksjonen hos NRK Trøndelags lokaler på Tyholt i Trondheim. Valle selv står opptatt med en deltaker på direkten.
Noe utålmodig, men respektfullt sier han etter mye nøling fra deltakeren:
Ordtaket har blitt så kjent i Norge at Valle har hatt patent på det.
Ja, kor ska vi reis da?
For han har et spesielt forhold til det hele, ettersom det var han som startet Påskelabyrinten i 1987, som de facto er det eldste programmet i Norge med samme programleder.
– Det føles ikke ut som om det har gått 30 år, selv om det har skjedd veldig mye – ikke minst teknologisk. Før deltok folk i finalen i telefonkiosk. I dag er det ingen som vet hva en telefonkiosk er, så det er skjedd en del teknologiske ting om gjør at jeg skjønner at det har gått 30 år.
– Hvordan er det å være Mr. Påske for så mange i Norge?
– Haha. Det er mange som sier at jeg ødelegger påsken for dem, for de kommer seg ikke ut på ski før langt utpå dagen. Det er hyggelig da, for de sier det jo for å tilkjennegi at det er viktigere for dem med Påskelabyrinten enn en skitur og det er jo fantastisk at folk synes det.
Alle ble sittende i bilen
Valle sier til Medier24 at det er utrolig at man klarer å samle så mange rundt radioen i 2017 – til tross for alle andre tilbud som tar oppmerksomheten vår.
Det har han knakende gode eksempler på:
– Folk har rapportert at på kjøpesenter klokka ett minutt på 11 på påskeaften, så sitter alle i bilene og det øyeblikket klokken ble elleve og Dagsnytt startet, så gikk alle bildørene opp og alle inn på senteret. Med andre ord hørte de til finalen er ferdig. Jeg blir veldig ydmyk over å høre slikt.
62-åringen er til daglig programleder for frokostradioen i P1+ på fredager og har quiz to dager i uken.
– Så det er altså ikke sant som Hans Petter Jacobsen sier – at jeg jobber bare i påska. Hahahaha.
– Hva betyr Påskelabyrinten for deg?
– Det er jo det jeg blir målt på som programskaper, så det betyr ganske mye for meg. Jeg prøver så godt jeg kan å gjøre en like god labyrint i år som i fjor og året før der igjen, så jeg konkurrer mye med meg selv.
– Det er jo mitt hjertebarn. Ideen er min og jeg har gjennomført den i 30 år og når folk spør hva som er suksessen, så sier jeg at det er ekte radio – for nordmenn av en nordmann. Det er ikke innkjøpt eller tilpasset som Jeopardy eller Trivial Pursuit. Det er drevet av min egen personlighet – der jeg har en trang for å dele kunnskap.
– Hvordan ser året utgave ut så langt?
– Veldig bra, vi har fått en bra start med gode deltakere. Vi er midt mellom det å ha deltakere som klarer mange oppgaver og de som stopper raskt. Jeg kan derimot avsløre at vi ligger godt an, for det er unnagjort 16-17 oppgaver og vi er i rute.
– Hva er den største utfordringen med å få utrente folk direkte på radio foran 800.000 lyttere?
– Det er å få dem til å roe seg ned, for ofte vet de ikke engang hva de heter, for de blir så nervøse over at det blir deres tur. De vet at alle hører på deres prestasjoner, så jeg prøver å få dem til å snakke om andre ting, som hvor de er og driver med.
Det journalistiske poenget
Valle har brukt det siste året - som alle andre år- på å lage oppgavene ved ledige øyeblikk.
Og det er mange som kommer med tips, men de rundt 70 oppgavene er det i all hovedsak han selv som lager.
– Det er ganske ofte at folk sier at de har et sted langt inni bushen i Afrika, som ingen kommer til å finne ut av, men da spør jeg: Hva er poenget med det? Det journalistiske poenget er jo fullstendig borte da, hvis man skal lage oppgaver som ingen klarer.
Valle er selv fra Lofoten og innrømmer at han prioriterer Nord-Norge og spesielt Finnmark, som alltid er representert i oppgavene.
– Det er jeg veldig bevisst på, for kunnskapen om vårt nordligste fylke er omvendt proporsjonal med avstanden. Da fortjener finnmarkingene at de får et litt ekstra fokus på seg i form av folkeopplysning om området.
– Skal du fortsette i 30 år til da?
– Nei, det ser jeg ikke for meg. Det er P1-sjefen som bestemmer om det skal sendes her, men jeg skal hvert fall ta et år til.
– Google er ikke et problem
For 30 år siden var det ingen problem at folk brukte hjelpemidler, for det fantes ingen kjappe måter å få mye informasjon på kort tid.
Og i år - som de siste årene - blir det tatt opp om Google og internett ødelegger Påskelabyrinten.
– I mindre og mindre grad nå enn før. Da smarttelefonen gjorde sitt gjennombrudd i Norge, var det veldig mye googling når de var på lufta. Man kunne høre at de satt med tastaturet i stedet for å snakke med meg og det blir usjarmerende radio.
– Men vi gjorde noen grep for et par år siden, der vi prøvde å utvikle programmet ved at oppgavene er laget på en annen måte, så man kan ikke google umiddelbart, men må knekke koden først.
– Jeg er også blitt strengere på tiden, pluss at innringerne blir briefet på forhånd at de er medvirkende i et radioprogram med 800.000 lyttere og at de ikke er der bare for sin egen del, sier han.