Programleder Tore Strømøy i «Tore på sporet» på NRK. Her fra sine kontorer på Tyholt i Trondheim.

Tore Strømøy: – Jeg minner litt mer om en snill detektiv

– Det er et helsikes styr. Jeg får ikke laget noe program før jeg har løst et mysterium. Det er ikke et sånt program der du bare ringer og spør om de vil være med i showet, sier Tore Strømøy.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

1. mars er det klart for seks nye detektivhistorier med Tore på Sporet. Den tiende i rekken på NRK.

– Tore på Sporet har holdt på siden 1996, og er blitt stadig fornyet, sier Tore Strømøy (60) og tilføyer:

– Den største forandringen denne gangen er at det er nett-tv som har førsteprioritet, altså streamingen og valgbarheten. Det gjør at vi måtte ta noen grep, som betyr blant annet at Studio-Tore på Sporet går bort, sier han.

For han merker det selv. 

– Straks det blir kjedelig, så switcher jeg rett over på et annet program. Hvis folk kjeder seg når de ser Tore som mumler i studio, så får jeg bare unngå det da. 

– Du er med som linselus, er du ikke det?

– Jo, jeg er med hele tiden for så vidt, men jeg minner litt mer om en snill detektiv. Vi har ny vignett, ny vignettmelodi og litt ny oppbygning, men stort sett vil folk kjenne igjen det gamle Tore på Sporet, sier han.

Og fra og med tirsdag skal Strømøy jobbe i radio. I programmet Radiokontakten på P1 Pluss.

– Jeg skal lede dette programmet i sju tirsdager, fordi Viggo Valle forbereder påskelabyrinten. Jeg ikke jobbet i radioen siden 1989, så det kan bli artig, sier han.

Styr rundt styreverv

Programleder Tore Strømøy i «Tore på sporet» på NRK. Her fra sine kontorer på Tyholt i Trondheim.

Strømøy har vært en del i vinden i det siste. Nylig ble han forsøkt lansert som ny styreleder i Rosenborg. Men tv-skaperen ble nektet å stille til valg, fordi han ikke hadde vært lenge nok medlem av klubben i tiden før valget. Uansett; det hele gikk ikke upåaktet hen, som de sier.

– Det var noen som ville spille meg inn som et forslag på lederjobben. Et benkeforslag på samme vis som i Ivar Kotengs tilfelle. De spurte om det var greit, og jeg sa ja, jeg kan godt tenke meg å ha vært i styret i Rosenborg, jeg, sier Strømøy.

Strømøy sier at han har vært fire år som styremedlem i Byåsen håndball, og innrømmer at han likte tanken å lede landets største fotballklubb. En klubb som er nedfelt dypt i Strømøy og den trønderske fotballsjela.

– Jeg har vært borti alt det som har med sport å gjøre, og kan kanskje en del om det, selv om folk kanskje synes det høres corny ut. Tore på Sporet, liksom. Jeg har ikke ledet en stor bedrift, men styret har jo folk som blant andre Leif Arne Nordhammer fra Salmar. Så den biten skulle ikke være noe problem. En skal jo komplementere hverandre i et styre, sier Strømøy og tilføyer:

– Men jeg hadde ingen tro på at jeg kom til å bli valgt. Men jeg sier ikke nei, er du gal! Jeg er jo sporty. 

– Det ble en del ståhei rundt deg og din person. Hva tenker du om at ditt kandidatur nærmest ble latterliggjort av noen?

– Jeg tror det skyldes at folk ikke vet hva jeg står for. Og hvis du bare tenker på Tore på Sporet, så er det ikke så rart. Det er ikke så mange som vet at jeg er sportsgal, som har drevet aktivt med sport (han var en habil kappgjenger, red.anm.) og hengt rundt Rosenborg siden 1980-tallet, blant annet som reporter i Adresseavisen. I tillegg har jeg jobbet i et særforbund, og til og med trenerutdannelse. Når det gjelder sport, så er jeg muligens bedre kvalifisert enn Koteng, mens Koteng er bedre på business. 

– Så kommer standardspørsmålet. Du kan svare før du får spørsmålet, vil jeg anta. 

– Om jeg stiller neste gang? Jeg vil ikke lansere meg selv som en kandidat, men hvis jeg blir spurt en gang til om jeg har lyst til å være med, så kommer jeg sannsynligvis til å si ja. Jeg hører at det neste blir vel at Tande P. tar over Ranheim, at Alf og jeg blir stående som underholdere. Jeg ser jo den, men det er jo fordi folk ikke vet hva jeg har holdt på med. Jeg har jo levd med og i idretten hele livet, og sånn sett er det kanskje ikke den mest idiotiske tanken at Tore skal lede, i hvert fall ikke i tider da klubben er veldig splittet. Kanskje det hadde vært lurt med en mer samlende figur, også? En stor del av jobben er å fronte klubben, og det tror jeg kan gjøre på en ganske ålreit måte. Jeg møtte forresten en gjeng snekkere dagen etter som sa at de sto klar til å stemme på meg. Men jeg sitter ikke å skriker (gråter), fordi jeg ikke ble med i styret i RBK. Men hvis noen ber om å stille opp og løpe 50 meter, så gjør jo du det, sier Strømøy.

Forlenger trolig kontrakt med NRK

Programleder Tore Strømøy i «Tore på sporet» på NRK. Her fra sine kontorer på Tyholt i Trondheim.

Strømøy jobber på kontrakt i NRK. Den går ut 1. april.

– Det er ikke skrevet en ny kontrakt. Vi har snakket om å forlenge kontrakten, så det blir nok det, sier Strømøy.

– Hva tenker du om ikke å ha en fast jobb, men må hele tiden forholde deg til kontrakter som må fornyes?

– Jeg vil ha et ryddig forhold til NRK, i og med at jeg også er redaktør i nettavisen frøya.no og tar på meg konferansierjobber. I tillegg passer det meg best å jobbe på kontrakt. Du må skjerpe hodet, og hele tiden ha nye ideer, ikke sitte i et hjørne på jobben å få ting servert. I tillegg kan jeg jobbe litt mer når det passer meg, sier han.

Om det blir en ny runde med Tore på Sporet, er ikke avklart. 

– NRK vil vel se an responsen nå, tenker jeg. Det er ofte slik det foregår i dag at man har kortere horisonter enn tidligere. I det ene øyeblikket kan ledelsen si at dette er den siste av Tore på Sporet, andre ganger er det akkedering, så er vi tilbake på usikkerhetsstadiet igjen – men det er altså ikke avklart, sier Strømøy og tilføyer:

– Samtlige Tore på Sporet hittil har hatt over en million seere. Rubbel og bit. Men blir det ingen Tore på Sporet, må jeg lage noe annet. Jeg har masse andre ideer, sier han.

Men; vi får nøye oss med disse seks episodene som nå kommer, i første omgang i alle fall. Den første episoden legges ut 1. mars, og kan strømmes fra morgenen av. Som vanlig reiser tv-programlederen rundt i alle verdens hjørner.

– Vi er i Hellas, Romania, Russland, Frankrike, Israel, England og Italia. Sju land.

Men mest av alt sitter Strømøy på kontoret sitt på Tyholt. Surfer på nettet og ringer i ett kjør.

– Det jo bare jeg som sitter der. Det er et helsikes styr. Jeg får ikke laget noe program før jeg har løst et mysterium, for å si det sånn. Det er ikke et sånt program der du bare ringer og spør om de vil være med i showet, sier han.

Strømøy forteller at det på et vis er blitt enklere å finne folk nå, på et annet vis ikke.

– Jeg har bedre hjelp gjennom sosiale medier, men de som skriver til meg får ikke løst saken sin på nettet. Jeg må finne noen som kan hjelpe med videre. Nå som vi har Facebook, vil en plutselig finne ut at mange har det samme navnet, i mange land. Da må du bare begynne å søke videre, da.

– Hvor mye spiller tilfeldigheter inn?

– Du må ha flaks, men så må du holde på. Spørre og grave. Du blir som en detektiv som leter etter folk. Heldigvis er de jeg leter etter, prøver ikke å gjemme seg, sier Strømøy.

Strømøy om Salmar

Programleder Tore Strømøy i «Tore på sporet» på NRK. Her fra sine kontorer på Tyholt i Trondheim.

I snart ti år har Strømøy vært redaktør i lokalavisen frøya.no. 

– Jeg er bare redaktør for avisen, og Lena Jørgensen er eneste ansatte og selvfølgelig datter av Per Jørgensen, tidligere spiller og markedssjef i Rosenborg. Lena gjør en fantastisk jobb. Jeg jobber kun om somrene. Da er jeg bare sommervikar, forteller han og legger til:

– Jeg ville at nettavisen skal være gratis, sier Strømøy.

– Hvorfor?

– Fordi jeg vil vise fram alt det gode som skjer på Frøya til alle. Hvis det var slik at vi skulle skrive om oss selv, for oss selv, så har jeg ikke giddet å holde på. Da kunne avisen Hitra-Frøya bare fått holde på, sier han.

Strømøy sier at han etablerte nettavisen frøya.no som en motstemme til nettopp Hitra-Frøya.

– Folk kalte Hitra-Frøya bare for Hitra-Hitra. Det var mange som var rimelig oppgitt over slagsiden mot Hitra, noe som lett har for å skje siden redaksjonen holder til på Hitra. Hitra-Frøya har aldri vært så flinke til å skrive om Frøya som etter at vår nettavis kom.

– Salmar er en stor annonsør, ser jeg. Ville vært mulig å drive uten Salmar?

– Det er et stort næringsliv på Frøya, men når redaktøren ikke tar ut lønn, ikke fem øre på ti år, så er det mye lettere å drive avis, sier Tore Strømøy.

Powered by Labrador CMS