Toralf Thoresen

MINNEORD:

Toralf var en fantastisk fagmann å ha i NRK

Toralf var med i starten på aktualitetsprogrammet Antenne Ti – og han jobbet i senere år med tilrettelegging av stoff til ungdomsmagasinet Schrødingers katt, skriver tidligere kolleger.

Etter oppvekst og fullført skolegang i Tromsø dro Toralf til Oslo hvor han startet realstudier på universitetet. Han deltok aktivt i studentmiljøet og hadde blant annet ansvar for radiokanalen SUS i studenteruka 1960.

Fysikk var Toralfs store interesse og hovedfag, han var ferdig m/master i 1966. Fjernsyn var jo akkurat da noe nytt og spennende og allerede i 1967 startet Toralf som stipendiat i Fjernsynet og ett år etter gjennomgikk han internt producerkurs.

Da programavdelingene ble dannet var det naturlig for Toralf å jobbe i det som først het Opplysningsavdeling og etter hvert Samfunn- og Dokumentar og der var hans base inntil han gikk av i juli 2007.

Toralf ble fjernsynets viktigste journalist og producer hva gjaldt realfag; teknologi og natur. Han var med å starte serien «Spektrum» om teknologi og naturvitenskap i 1969, den ble sendt helt til 1986. Han produserte den «berømte» serien «Fysikk på roterommet» med Otto Øgrim og Helmuth Ormestad og «Dyreliv på nært hold» med Per Hafslund.

Toralf ThoresenPortrett

«Dette har vi lurt på» i 1982 og program som «Havbruk mot år 2000» sendt i 1986 og «Dilemma» i 1994. Toralf var opptatt av ny teknologi og hvordan den kunne brukes til å utvide fjernsynet og deling av kunnskap. Toralf var generøs, ga av sine kunnskaper og formidlet med stor pedagogisk innsikt.

Allerede da han begynte i NRK ble han hyret til oppgaven som mattelærer på programingeniørkurs, og på 80-tallet var han blant pionerne i lærerkullet for TV- og registudiet på Høyskolen på Lillehammer.

Kollega Ebbe Ording forteller: Jeg husker godt våre temaer om energi; atomkraft i Norge, energiøkonomisering og nye utbygginger i Mardøla- og Alta-protestenes tidsalder. Utfordringer og temaer som i dag har fått ny aktualitet.

Toralf var med i starten på aktualitetsprogrammet Antenne Ti – og han jobbet i senere år med tilrettelegging av stoff til ungdomsmagasinet Schrødingers katt.

Selvsagt produserte han også en rekke Fjernsynskjøkken med Ingrid Espelid Hovig, og produserte reportasjer, f.eks. en av de første fra Kina, sammen med Harald Munthe-Kaas som var blitt korrespondent i Bejing.

Toralf var en fantastisk fagmann å ha i NRK; kunnskapsrik, nytenkende og entusiastisk.

Studenteruka 1960 i Oslo. Radiokanalen SUS. Lisbeth Halse og Toralf Thoresen. September 1960.

Beskrivelsene kollegaene gir er: inspirator, hyggelig, hjertevarm, trygg, klok, varm og god, flott fagmann og edelt menneske, humor og masse latter.

Toralf var også en av scriptenes yndlinger, vi følte oss sett og respektert.

I årene etter pensjon holdt Toralf god kontakt med mange tidligere kollegaer, både med faste treff med journalistvenner, scriptvenninner og selvsagt Veteranklubben.

Seere og lyttere har mye å takke Toralf for, og vi kollegaer takker for gode minner og takk til deg Kari og Jens med familie som lot oss få dele Toralf med dere.

På vegne av NRK og mange tidligere kollegaers hilsener

Janne Schønheyder

Antenne ti: Berit Johanne Berg, Toralf Thoresen, Wenche Dager, Kirsten Fiva, Randi Baadstø, Finn H. Andreassen, Willy Rustad, Torill Svaar, Per Erik Borge, Sissel Stinesen, Viggo Johansen, Sigurd Hartmann, Ole Kristen Harborg.
Powered by Labrador CMS