Endringen betyr at TV-aksjonen 2020 arrangeres uten at bøssebærere går fysisk fra dør til dør, slik Norges befolkning er blitt vant til.
– Vi står i en ekstraordinær situasjon som krever ekstraordinære tiltak. TV-aksjonen kalles verdens største dugnad og har samlet inn mer enn ni milliarder kroner siden oppstarten i 1974 , sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.
Og legger til:
– Nå er det i tillegg en annen dugnad vi alle må stille opp på, og det betyr at det ikke vil bli gjennomført en dør-til-dør-bøsseaksjon i år, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK.
Han slår samtidig fast at TV-aksjonen fortsatt er en av høstens viktigste satsinger i NRK.
Lokalt engasjement helt sentralt
Leder for TV-aksjonen, Vibecke Østby, understreker at det gode møtet i døra, som bøssetradisjonen representerer, gjenopptas så snart situasjonen tillater det. Forhåpentligvis blir det allerede neste år.
– Dette er et annerledes-år, og vi trenger alle gode krefter lokalt og nasjonalt for at vi også i år kan gjennomføre en fantastisk aksjon, selv uten å gå fysisk med bøsse, sier Østby.
Og fortsetter:
– Jeg er utrolig stolt av alle frivillige, ildsjeler, samarbeidspartnere i næringslivet og i organisasjonslivet som står sammen med oss og legger til rette for gode løsninger også digitalt. Uten dem hadde det ikke vært noen TV-aksjon, sier Østby.
Dugnad i dobbel forstand
WWF er mottaker av årets TV-aksjon, som skal gå til å bekjempe plast i havet. Aksjonen har fått navnet «Et hav av muligheter».
Ved å skape gode avfallsløsninger i Sørøst-Asia, der problemet med plastforsøpling til havet er størst, vil mener WWF at årets TV-aksjon utgjøre en viktig forskjell for å ta vare på verdenshavene.
– Det er viktig for oss at vi som mottaker av årets TV-aksjon, også er med på den største dugnaden som pågår akkurat nå, nemlig den å hindre spredning av smitte. Dette har vært et år der mye må løses på andre måter enn vi er vant til, og en digital bøsseaksjon byr på mange spennende muligheter som vi ser frem til å teste ut, er generalsekretær Karoline Andaur i WWF.
– Ikke minst er det veldig engasjerende å se alle de positive tilbakemeldingene vi får fra alle som vil stille opp i kampen mot plast i havet, sier Andaur avslutningsvis.