Tor Strand var korrespondent flere ganger, og ble senere fjernsynsdirektør i NRK

MINNEORD:

Tor Strand (1936 – 2022): Engasjementet for NRK beholdt han hele livet

Han innledet sin kanskje viktigste periode i NRK da han ble programdirektør i fjernsynet i 1987. Fire år senere ble han fjernsynsdirektør med det øverste ansvaret for programtilbudet på TV.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Noen måneder før de første, offisielle TV-sendingene i Norge gikk på lufta kom den 24 år gamle statsviteren Tor Strand til NRK. Året var 1960, og oppgaven var et vikariat i skolekringkastingen.

Fem år senere flyttet han over til utenriksavdelingen i radio, og det var her han skulle sette sitt sterkeste fotavtrykk.

Som NRKs første korrespondent i Moskva fra 1968 til 1971 gjorde han verden litt mindre for lyttere og seere, og NRKs horisont litt større.

Kontrasten må ha vært stor da han flyttet fra Sovjetunionens grå gater og strenge pressesensur rett til 1970-tallets New York, med sin livlige motkultur og åpne politiske debatt. Som USA-korrespondent fikk han Watergate-avsløringene rett i fanget, den gang den største konstitusjonelle skandalen i USAs historie.

Det sier noe om hans engasjement og arbeidskapasitet at Tor Strand på toppen av det travle korrespondentlivet skrev boka «Watergate – et politisk system i krise» og utga den allerede i mars 1974, fem måneder før president Nixons avgang.

En tredje korrespondentperiode avviklet han midt på 1980-tallet, da han flyttet med familien til London. Den som møtte ham i felt, traff en god og hjelpsom kollega, sterkt opptatt av politikk, men også av historie, litteratur og musikk. Han leste både vidt og bredt og beholdt gleden ved å gå på konserter hele livet.

Mellom utestasjonene overtok Tor Strand ansvaret for fjernsynets utenriksavdeling. Han innledet sin kanskje viktigste periode i NRK da han ble programdirektør i fjernsynet i 1987. Fire år senere ble han fjernsynsdirektør med det øverste ansvaret for programtilbudet på TV.

Strand var tidlig klar over konkurransen fra satellitt- og kabelfjernsyn og ble en pådriver for at NRK skulle omstille seg og bli mer lydhør overfor publikums ønsker og behov. Samtidig var han tydelig på at kravene til uavhengighet, saklighet og balanse måtte være absolutte.

Helt til det siste var han engasjert i verdens gang. Tor Strand var en liberal humanist, som så med undring og uro på Trumps USA og Putins Russland. Krigen i Ukraina påkalte minner fra hans egen barndom, da den tyske krysseren Blücher ble senket i Drøbaksundet under invasjonen av Norge. Drøbak ble bombet av tyske fly og familien måtte flykte. Det satte merker i en gutt på knapt fire år.

Engasjementet for NRK beholdt han også hele livet. Som norsklektor ble han opprørt over enhver form for språklig slurv. Da skrev Tor Strand innlegg i avisene, for å holde sin gamle arbeidsplass i ørene.

Den siste kontakten vi hadde med ham, var om å publisere hørespillet han skrev og regisserte for radio om «Kampen om tungtvannet». Det vil bli sendt i juni.

Tor Strand bisettes fra Asker kirke onsdag 30. mars kl. 10.00

Powered by Labrador CMS