Ove Mellingen forklarer helgas snakkis-sak i Telemarksavisa. Skjermdumpen av det slettede Facebook-innlegget er hentet fra NRK, og gjengis med tillatelse.

Telemarksavisa skrev at elever ikke fikk lov til å si «julemat». Nå har de endret tittelen og slettet Facebook-innlegget

– Mange som diskuterte i kommentarfeltet tok utgangspunkt i tittelen uten å ha lest saken, og for å få fram flere av nyansene i saken endret vi på inngangen, sier TA-redaktør Ove Mellingen til Medier24.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I helgen har Telemarksavisas sak om Seljord ungdomsskole gått som en kule i sosiale medier. Tittelen «Fikk ikke lov til å si julemat på skole, måtte si tradisjonsmat. – Bevisst for å ikke støte noen» har både engasjert og provosert. 

Søndag kveld skrev NRK at Telemarksavisa har endret tittelen, etter et voldsomt engasjement i sosiale medier. Rådmannen i Seljord kommune har også kalt saken «upresis» overfor NRK

– Vi står for alt vi har skrevet i den saken, vi har ingen problemer med det i det hele tatt, sier TA-redaktør Ove Mellingen til Medier24.

Endret tittel etter Facebook-debatt

Tittelen på saken mandag formiddag er «– Vi har bevisst kalt det for tradisjonsmat og ikke julemat for ikke å støte noen». I tillegg er ingressen på 70 ord. 

– Det å endre litt på titler, det er ikke uvanlig. I dette tilfellet handler det om debatten som oppstod på Facebook i etterkant av publisering. Mange som diskuterte i kommentarfeltet tok utgangspunkt i tittelen uten å ha lest saken, og for å få fram flere av nyansene i saken endret vi på inngangen, sier Mellingen. 

I saken kommer også en anonym besteforelder til orde, og sier blant annet at barnebarnet hadde kommet hjem fra skolen «og fortalte oss at han hadde fått kjeft fordi han kalte det julebakst og juleball». 

– Besteforelderen som tipset oss refererer til en spesifikk hendelse, og vi har ingen grunn til å tvile på den tipseren eller at dette barnet opplevde det på den måten. Slik jeg ser det gjør ikke skolen det heller i saken vår. De sier at dette «er en hendelse som ledelsen ikke kjenner til», sier Mellingen. 

Han mener saken deres er balansert, og løfter fram ulike synspunkter og perspektiver på endringen. 

– Kjernen i saken er at Seljord skole forandret fra «julemat» til «tradisjonsmat», det bekrefter også læreren som er intervjuet i saken, sier han. 

Læreren som er intervjuet i saken er skolens Mat og helse-lærer, som er kilden til sitatet: «– Vi har bevisst kalt det for tradisjonsmat og ikke julemat for ikke å støte noen». 

Måtte slette Facebook-innlegget 

Mellingen forteller at han redegjorde grundig for saken i kommentarfeltet på TAs Facebook-side i helgen, men at de til slutt landet på at de måtte slette innlegget fra egen side. 

– Vi måtte slette Facebook-innlegget, etter at det kom over 1000 kommentarer. Vi kunne ikke ha flere mennesker å passe på rasister i kommentarfeltet vårt, sier han. 

Han understreker at han mener debatten om saken er viktig, men at det åpenbart finnes grenser for hva som kan tillates i kommentarfelt. 

– Det er alltid noen tullinger som ikke klarer å holde seg innenfor folkeskikken. Rasisme vil vi ikke ha i våre kommentarfelt, sier han. 

Flere profilerte politikere har engasjert seg i saken, blant dem barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad. Mandag formiddag er også Resett sin oppfølgersak med Frp-politiker Himanshu Gulati Norges niende mest delte sak i sosiale medier, ifølge Storyboard. 

 

– Må opp i lyset 

Når det gjelder lesertallene, er Mellingen hemmelighetsfull, men understreker at den har gått godt hos avisa gjennom helgen. 

– Sånne saker blir godt lest, det er klart. Men dette er viktig for meg: Denne debatten var ganske het i Seljord før vi skrev om det. Vi dekker Seljord, det er en av kommunene vi skriver om. Det er noen som mener det er dumt at vi skriver om dette, men jeg er uenig. Det er veldig relevant å skrive om at skolen gjør dette valget, sier han. 

Han mener det er viktig at mediene tar tak i problemstillinger som denne. 

– Jeg tror det er viktig at det som noen hånlig kaller «MSM» befatter seg med saker som vi vet mange er opptatt av. Det å være kritisk til den endringen som skolen gjorde, det mener jeg er helt legitimt og jeg mener at denne debatten må opp og fram i lyset, ikke kun foregå i mørke avkroker på nett, sier han. 

 

Frykter ikke PFU-klage

Rådmann i Seljord kommune, Finn-Arild Bystrøm, sier til NRK at de ikke har nektet noen å bruke ordet julemat, og sier at han mener Telemarksavisas sak er upresis. 

– Vi har ikke nektet folk å bruke ordet «julemat», sier Bystrøm til NRK. 

Mellingen understreker at de aldri har skrevet at det er et forbud mot å bruke ordet julemat, og fastholder at de ikke har feil i sin sak. 

– Det får rådmannen si, men realiteten er at hele saken ligger i det læreren sier: «Vi har bevisst kalt det for tradisjonsmat og ikke julemat – for å ikke støte noen». Det er ikke feil og ikke upresist, sier Mellingen. 

Han er klar på at han ikke frykter en potensiell PFU-klage.

– De må gjerne klage oss til PFU, det er alltid nyttig å få vurdert journalistikken vår. Men jeg har gått gjennom dette nøye, og kan ikke se at vi har gjort noe feil i saken. 

Bystrøm har ikke besvart Medier24s henvendelse om denne saken mandag formiddag. 

Powered by Labrador CMS