Tron Soot-Ryen og Lars Erik Skjærseth utgjør streikekomiteen i NRK Trøndelag. Her fra deres streikemøte tirsdag formiddag da Medier24 kom på besøk.
Tron Soot-Ryen og Lars Erik Skjærseth utgjør streikekomiteen i NRK Trøndelag. Her fra deres streikemøte tirsdag formiddag da Medier24 kom på besøk.

- Jeg har vært i streik før, og vet at i blant er det nødvendig å sette ned foten, sier programleder Tron Soot-Ryen i NRK

(TRONDHEIM): - Her er det stor kampvilje og folk er skikkelig forbanna, sier NRK-veteranen.

Publisert

Omtrent 150 personer fra NRK Trøndelag er tatt ut i streik, opplyser Tron Soot-Ryen, leder for streikekomiteen på Tyholt. - Jeg har vært i streik før, og vet at i blant er det nødvendig å sette ned foten. Helt siden 1990 har vi fått løfter om opptrapping, men svært lite har skjedd. Vi har kun krabbet noen få prosent nærmere, sier Tron Soot-Ryen og fortsetter:

- Vi har kun ett lønnsoppgjør, mens de andre avisene har to. De kan hente ut penger lokalt – men den muligheten har ikke vi. Enda vi har bidratt til at NRK har spart en halv milliard kroner, fortsetter han. Tirsdag klokken 15.00 samlet Soot-Ryen og Lars Erik Skjærseth streikende NRK-ansatte til møte i Trondheim sentrum (se video). Disse gikk fra jobbene sine i tirsdag, opplyser streikelederen. Engasjementet er stort. - Her er det stor kampvilje og folk er skikkelig forbanna, sier Soot-Ryen.

Ansatte i NRK Trøndelag streiker utenfor statskanalens kontorer på Tyholt i Trondheim. Nærmest og med ryggen til er programleder Tron Soot-Ryen.
Ansatte i NRK Trøndelag streiker utenfor statskanalens kontorer på Tyholt i Trondheim. Nærmest og med ryggen til er programleder Tron Soot-Ryen.

- Kjører streikevakter hver dag

Soot-Ryen forteller om en praktisk kabal som de nå må finne en løsning på. - Det er en del praktiske ting vi må løse. Streikevakter, folk som er på tjenestereiser og så videre. Så er det 17. Mai og pinsehelg og mange har planlagt avspasering. Det er mange å organisere, men dette skal vi få til. Vi kjører streikevakter hver dag, sier han. Han anslår at omkring 150 ansatte i NRK Trøndelag nå er tatt ut i streik. Soot-Ryen sier at han foreløpig ikke har fått mer informasjon om hvorfor det ble streik, annet enn at avstanden ble for stor mellom krav og tilbud. - Nei, jeg har ikke fått noen detaljer. Det må nok de i Oslo svare på. Vi har bare fått beskjed om at det har vært liten bevegelse og at de ikke møter oss på noen av hovedkravene.

- Streiken går kraftig utover nyhetstilbudet

Distriktsredaktør Merete Verstad i NRK Trøndelag ønsker ikke å kommentere streikegrunnlaget, men forteller til Medier24 at hun bare må forholde seg til at streiken får store konsekvenser for programtilbudet.

Nyhetssjef Merete Verstad i NRK Trøndelag.
Nyhetssjef Merete Verstad i NRK Trøndelag.

- Det går selvsagt kraftig utover nyhets- og programtilbudet vårt. Innenfor mitt område så sender vi ikke radio og vi sender heller ikke Midtnytt. Vi oppdaterer nettet hvis det er journalister på jobb som har de nettvaktene, men de fleste av disse er NJ-organiserte.

Verstad forteller at de har noen få ansatte som ikke er medlemmer av Norsk Journalistlag, men som kommer fra teknologimiljøene - og som i dag jobber som journalister.

- De er kanskje heller organisert i NTL og da kan de jobbe som normalt, ettersom de allerede er inne i turnusen, sier Verstad.

Slik var stemningen på streikemøtet i NRK Trøndelag:

Powered by Labrador CMS