Fra venstre: sommervikar Oda Cecilie Valvatne Ording, redaktør i Smaalenenes Avis Jarle Bentzen, redaktør i NRK Troms Nina Birgitte Einem og sommervikar i NRK Troms Mariam Eltervåg Cissé.
Hvordan lykkes du som sommervikar? Vi spurte to sjefer og to vikarer
– Jeg forventer at de er foroverlent og har egne ideer og tanker om hvilke historier de har lyst til å fortelle, sier distriktsredaktør i NRK Troms, Nina Birgitte Einem.
Snart går mange av de faste ansatte ut i ferie, og sommervikarene skal fylle deres plass i redaksjonen. Medier24 spurte redaktører og sommervikarer om tips, råd og forventninger til vikariatet.
Distriktsredaktør i NRK Troms, Nina Birgitte Einem, deler sine råd og forventninger til sommervikarene:
– Bruk øyne og ører! Journalistens aller viktigste verktøy er nysgjerrighet og evnen til å undres. Det er en muskel man må trene og vedlikeholde, forteller Einem til Medier24.
Einem mener det er viktig å sette seg inn i redaksjonens produkt før du begynner.
– Les avisen eller hør/se på sendinger! Det gir deg både forståelse for produktene, og god kunnskap om nyhetsbildet.
– Hvilke forventninger har du til sommervikarene?
– Jeg forventer at de er foroverlent og har egne ideer og tanker om hvilke historier de har lyst til å fortelle.
Første møte med arbeidslivet
Av det mer opplagte forventer Einem at sommervikarene kommer på jobb når de skal og holder avtaler, samt følger med på turnus og vakter.
– For mange er sommerjobben et første møte med det virkelige arbeidsliv som journalist. I en flermediell redaksjon som vår er det mye å holde styr på, så det er viktig å være våken!
Einem forteller at det beste er dem som har den perfekte balansen mellom å være foroverlent og har selvtillit nok til å ta plass i redaksjonen. Samtidig som de er ydmyke nok til å ikke være verdensmestere, men spør når de er usikre.
Håper på å vokse som journalist
Mariam Eltervåg Cissé (25) har jobbet som tilkallingsvikar i NRK Troms siden februar, og skal jobbe 100 prosent i sommer.
– Jeg har forventninger om å kunne tilegne meg enda mer kunnskap og kompetanse! Og ikke minst ha det gøy, og få jobbe med spennende saker som engasjerer, sier Cissé.
– Hva håper du å få ut av vikariatet?
– Jeg håper på å kunne vokse enda mer som journalist og tilegne meg enda mer kunnskap enn det jeg allerede har fått. En av de mange fordelene med å jobbe på et distriktskontor er at man får begi seg ut på så mye forskjellig og lære så mye.
Mariam forteller at hun kommer til å være ivrig og engasjert, og sulten på å få gjøre mest mulig.
– Jeg kommer til å være den som hopper på alle muligheter som byr seg. Jeg mener også at trivsel på arbeidsplassen er viktig, sier hun og fortsetter:
Eltervåg forteller at hun kommer til å jobbe for at hun selv, men også alle de nye sommervikarene har det bra sosialt og føler seg som en del av gjengen.
– Vi har allerede et veldig bra arbeidsmiljø i NRK Troms, så jeg ønsker å bidra til at dette vedvarer.
Til andre sommervikarer oppfordrer Mariam at de må ta litt plass i morgenmøtene og i lunsjen.
– Spør kollegaer om hjelp, og ta til deg alt du får av tilbakemeldinger, både positive og negative. Det er kun slik du blir god og kan vokse som journalist.
– Mange viser at de løser oppgavene
Redaktør i lokalavisen Smaalenenes Avis har fem sommervikarer på plass i redaksjonen, og de fleste har jobbet for avisen tidligere – enten frilans eller i praksis, opplyser Bentzen.
– Mange har jobbet hos oss fra før, og til søkere er det et pluss at de har journalistutdanning og gjerne hatt praksis og litt erfaring, sier Bentzen til Medier24.
– Hvilke forventninger har du til sommervikarene?
– Jeg forventer at de skal klare å løse det meste som foregår i lokalavisen. Vi gir de jo oppfølging underveis, og mange av de viser at de løser alle oppgavene som kommer.
De flinkeste sommervikarene viser at de er interessert og at de er arbeidsvillige.
– Du må være interessert i jobben og interessert i mennesker. Et stort nettverk er et pluss og at man er arbeidsvillig og har lyst til å jobbe å vise seg fram.
Vil jobbe fram gode egensaker
Oda Valvatne Ording (26) er sommervikar i VG og ser fram til å jobbe med gode egensaker.
– Nyhetsbildet er gjerne roligere om sommeren, så forhåpentligvis blir det tid til å jobbe fram gode egensaker. Samtidig er jeg spent på å lære hvordan VG jobber med å være først ute med nyheter, forteller Ording.
– Jeg vil gå inn for å lære så mye som mulig, og prøve å ha noe på blokka til hvert morgenmøte.
Hun forteller at hun plukker opp mange historier i sosiale medier.
–Jeg anbefaler å følge med der. Det er alltid positivt å ha egne idéer. Ikke vær redd for å spørre om hjelp, man lærer mye av flinke kolleger.