Ulrikke Falch under NRKs høstlansering.
Ulrikke Falch under NRKs høstlansering.

Ulrikke Falch gjør comeback på TV med serie om feminisme. NRK lager ungdomsdrama fra Stovner. Her er høstens nyheter!

Tidligere SKAM-profil er tilbake på NRK i høst med ny dokumentarserie. Den toppes av dyrt drama om det norske oljeeventyret, men også «norsk virkelighet» og somalisk dramatikk på Stovner.

Publisert

Tirsdag formiddag ble høstprogrammet for NRK lansert på Marienlyst, og blant programmene og profilene som blir å finne på skjermen i høst er et for mange kjent og populært ansikt: 

Ulrikke Falch, som spilte «Vilde» i SKAM fra 2015 til våren 2017, gjør nå comeback på TV. Hun skal lede en ny dokumentarserie i seks episoder om kjønn og kjønnsroller, opplyser NRK. 

Den nye serien får navnet F-ordet, og målet er å gjøre «vanlige ungdommer» til feminister, skriver NRK: 

- I løpet av seks uker skal hun overbevise elevene på en vanlig videregående skole om at de er feminister. Den internasjonale mannsdagen 19. november får vi vite om hun har lykkes: Har hun fått med seg elevene på en feministisk parole?

Skal bevisstgjøre en hel videregående skole

Ulrikke Falch gleder seg til serien har premiere, og håper hun kan få satt fokus på det hun kaller gammeldagse kjønnsnormer og holdninger til kjønn og likestilling. 

- Programmet handler om feminisme, kjønnsnormer og det å knuse noen holdninger som er litt gammeldagse, men som fortsatt er blant oss, sier Falch til Medier24. 

Ulrikke Falch gjør comeback på NRK.
Ulrikke Falch gjør comeback på NRK.

- Hvordan skal du gjøre det? 

- Jeg tror på bevisstgjøring først og fremst, og å få folk til å forstå at de faktisk ikke er helt likestilt. Juridisk sett er vi jo likestilte, men jeg håper folk kan forstå  at vi har noen holdninger til kjønn som kan være litt dumme, sier hun. 

Konseptet er enkelt: En hel videregående skole skal overbevises om at de er feminister. 

- Vi skal på Mysen videregående skole, der er det 1000 elever og vi skal gjennom seks episoder ta den gjennom ulike problemstillinger som handler om dette, sier hun. 

Ulrikke Falch snakker om sin nye serie: 

 

Somalisk dobbeltliv fra Stovner

Blant de andre nyhetene fra NRK for høsten er en serie om et ungdomsmiljø på Stovner, med norsk-somaliske Abdi i hovedrollen. Han er 17 år - og om 17 dager kan «livet hans bli snudd på hodet». 

Gjennom 17 episoder følger vi denne historien, og serien som - du gjetter riktig - har fått navnet 17

Til Medier24 sier Isak Noor, som spiller storebroren til Abdi i serien, at den handler om en ung somalisk gutt som lever et dobbeltliv. 

- Serien handler om en somalisk gutt som lever et dobbeltliv, og som skal prøve å få kjærlighet fra både familien og guttegjengen, sier han. 

Han forteller at det kan minne om hans egen oppvekst og hverdag - og tror noen TV-seere kanskje kan få seg en liten overraskelse når det kommer til hvordan guttegjengen og familiene deres framstilles. 

- Ja, jeg vil absolutt si at det kan likne på hverdagen vår, sier han. 

Vil vise et annet bilde av Groruddalen

Denne gjengen møter du i serien «17».
Denne gjengen møter du i serien «17».

Han får støtte fra Serhat Yildirim, som spiller bestekompisen til hovedrolleinnehaver Abdi. 

-Vi skal prøve å nå ut til de fleste i Groruddalen med denne serien. Vi prøver å lage en serie som er basert på hvordan vi har det i hverdagen vår, sier han til Medier24. 

 

Produsent og prosjektleder, Nora Ibrahim i P3, utdyper: 

- Vi hadde lyst til å lage tenåringsdrama som viser en annen del av norsk virkelighet enn den mange ser, og vise fram et annet bilde av Groruddalen enn det man ofte ser i mediene, sier hun til Medier24. 

- Dere skal vise fram en ganske annen virkelighet enn dere viste fram i Skam? 

- Ja, det er en litt annen virkelighet enn i Skam, men de har også mye mer til felles enn det man kanskje skulle tro, sier hun. 

Svært fornøyd med høstens meny

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er svært fornøyd med høstens programmer. Han sier publikum kan vente seg et stort mangfold av NRK-programmer til høsten. 

- Dere kan vente dere et stort mangfold, i mange sjangre. Dere kan vente dere norsk innhold i verdensklasse, og så håper jeg at vi klarer å fortelle historier som treffer folk i Norge og som de er opptatt av, sier han til Medier24. 

- Hva blir høydepunktet? 

- Jeg gleder meg til så mye. Jeg gleder meg til ny sesong av «Heimebane», og jeg gleder meg til serien «17», som er fra det stedet jeg er fra, Groruddalen, men viser en annen virkelighet enn den jeg vokste opp i, sier han 

Se hele intervjuet med Eriksen her: 

 

«Lykkeland» blir NRKs nye dramasatsning

I tillegg til at det kommer en sesong 2 av «Heimebane», kommer det også en ny dramasatsning fra NRK. 

Norsk oljehistorie blir tema for NRKs store dramaserie i høst.
Norsk oljehistorie blir tema for NRKs store dramaserie i høst.

Serien «Lykkeland» skal vise fram norsk oljehistorie, og hvordan dramatikken utspilte seg da man fant olje i Norge for første gang. 

I tillegg til det satser de på «true crime», gjennom et samarbeid med Monster og VG. Orderud-drapet, en av norgeshistoriens kanskje mest omtalte drapssaker, Orderud-drapet. 

Mikkel Nivas personlige historie

Mikkel Niva er NRK-profil, og kjent fra en rekke tidligere NRK-programmer. Nå blir han mer personlig, i serien «Uten pappa». Den handler om hvordan det er å vokse opp uten en far, og er et forsøk på å finne ut av hvorfor pappa ikke ville være pappa. 

Ingen NRK-høst uten en ny satsning på lyd. I podkast-serien «Elefanten» skal dokumentarist Kari Hesthamar fortelle ulike personlige historier - blant annet en historie om mobbing og en ung gutt som forsøkte å ta sitt eget liv. 

Powered by Labrador CMS