«Jødesvin»-vitsen fra NRK Satiriks falt ikke i god jord hos alle.
«Jødesvin»-vitsen fra NRK Satiriks falt ikke i god jord hos alle.

NRK får gjennomgå etter «jødesvin»-vits fra Satiriks

– Noen spurte på Facebook om det ikke var noen voksne hjemme i NRK den dagen, sier Ervin Kohn til Aftenposten. NRK avviser anklager om antisemittisme.

Publisert

NRK Satiriks har lagt ut en video av en ung mann og en ortodoks jøde som spiller Scrabble, og ordet «jødesvin» står skrevet stort over hele skjermen. Spilleren som har anledning til å legge på ordet, vegrer seg for å gjøre nettopp det. 

Etter videoen har kritikken haglet mot NRK, og de har blitt anklaget for alt fra antisemittisme til rasisme, skriver Aftenposten.

Leder i Det Mossaiske trossamfunn, Ervin Kohn, lurer på om det egentlig er noen hjemme hos NRK. 

– Noen spurte på Facebook om det ikke var noen voksne hjemme i NRK den dagen. Det er den beste kommentaren jeg har lest om denne saken. I denne sketsjen ville jo ikke Scrabble-spilleren fornærme ved å legge ned ordet. Men er det noe en jødisk Scrabble-spiller ville tatt på strak arm, så er det ordet «jødesvin», sier han til Aftenposten. 

NRK Underholdning-sjef Charlo Halvorsen understreker i en sms til Aftenposten at dette er langt fra antisemittisme.

– Poenget i sketsjen er jo nettopp at personen som spiller Scrabble har laget et ord som er uanstendig og uforsvarlig. Et ord vi ikke kan og skal bruke. Som da i sketsjen likevel er fristende for å vinne spillet, skriver Halvorsen til Aftenposten og fortsetter: 

– Så skjønner jeg at bare bruken av ordet «jødesvin» i en sketsj er veldig sterkt. Og har forståelse for at en noen reagerer. Men dette er langt fra antisemittisme.

Powered by Labrador CMS