NRK-medarbeiderne Halvor Ekeland t.v. og Lokman Ghorbani ble arrestert i Qatar, da de var på reportasjereise i landet i forkant av neste års fotball-VM. Natt til onsdag er de på vei hjem til Norge etter at de ble løslatt.Foto: NRK / NTB
NRK-medarbeiderne Halvor Ekeland t.v. og Lokman Ghorbani ble arrestert i Qatar, da de var på reportasjereise i landet i forkant av neste års fotball-VM. Natt til onsdag er de på vei hjem til Norge etter at de ble løslatt.Foto: NRK / NTB

NRK-journalistene som ble arrestert i Qatar er tilbake i Europa: – Har hatt det slitsomt

– Vi er blitt avhørt, men er først og fremst glad for å være tilbake i Europa, sier Halvor Ekeland.

Publisert

NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani har landet i København etter at de ble pågrepet på jobbreise i VM-vertslandet Qatar. De er på vei til Norge.

Til VG opplyser Ekeland at de var 32 timer i politiets varetekt. Ekeland og Ghorbani var i Qatar for å lage journalistikk i forbindelse med at det er ett år til fotball-VM i landet starter.

Tidlig onsdag morgen landet de på Kastrup i København.

– Vi er blitt avhørt, men er først og fremst glad for å være tilbake i Europa. Vi har hatt det slitsomt, sier Ekeland til VG.

– Vi skal ha en del møter med NRK og finne ut av en del ting, og komme tilbake med kommentarer etter hvert, sier Ekeland.

De to ankom Qatar søndag 14. november, og dagen etter hadde de en avtale med regimekritikeren Abdullah Ibhais. Han ble imidlertid arrestert av politiet bare timer før intervjuavtalen, skriver VG.

Ifølge NRK meldte bekymringene for journalistene seg da de ikke kontaktet redaksjonen før avreise, som avtalt. Via kilder fikk kanalen etter hvert vite at de var blitt arrestert.

Ekeland opplyser at de ble fratatt kamerautstyr og annet utstyr av politiet i Qatar, og at de ikke har fått med seg noe av det hjem.

Det har vært sterke reaksjoner på arrestasjonen av journalistene. Fotballpresident Terje Svendsen har kalt det «uakseptabelt».

Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund mener Norge bør protestere mot arrestasjonen.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier til NRK onsdag morgen at hun alltid blir bekymret når norske journalister blir arrestert.

– Det har vært omfattende kontakt mellom NRK, Utenriksdepartementet og myndighetene i Qatar, så vi har jobbet intenst med denne saken. Jeg ble lettet da jeg fikk melding om at de var løslatt og satt på flyet, sier hun.

Powered by Labrador CMS